EYOF: elégedett kiértékelés

Románia és Magyarország is elégedetten zárta az idei nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). A Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) kiemelte, hogy az idei volt minden idők legsikeresebb romániai szereplése, ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetői is büszkék az elért eredményekre, és úgy vélik, hogy jó úton halad az utánpótlás.

„Huszonhárom érmünkre szerintem nagyon büszkék lehetünk. (…) Úgy gondolom, jó úton halad az utánpótlásunk” – jelentette ki Bartha Csaba, Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) operatív igazgatója a maribori nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) keddi értékelésekor.

Fotó: MOB

A sportvezető szerint ez az esemény azért nagyon fontos, mert a fiatalok „belekóstolhatnak a multisportesemények hangulatába”, bepillantást kapnak abba, hogy milyen lesz később az olimpia. „Sportszakmai szempontból fontos, hogy a fiatalok itt felmérhetik, hol tartanak a nemzetközi élmezőnyhöz képest, s bár mindig elmondjuk, ezeken a versenyeken az a lényeg, hogy a fiatalok belekóstoljanak a nemzetközi versenyek hangulatába, megismerjék a többi sportág résztvevőit, és kapcsolatokat építsenek, tudjuk, hogy mindenki a lehető legjobb eredményt szeretné elérni” – idézte Barthát a MOB közleménye.

Az atlétikába és az úszásban elért sikereiket méltatta, de kiemelte a cselgáncsban szerzett érmeket is, mint ahogyan a szertornász Zábori Zala sikerét is. „A kézilabdázó fiúk teljesítménye is megsüvegelendő: végig magabiztosan játszottak egy rendkívül erős mezőnyben, és bár hat nap alatt öt mérkőzést játszottak, a horvátok elleni bronzmeccsre is maradt erejük, kitartásuk, elszántságuk. Megérdemelten lettek bronzérmesek. A sorozatterhelés kapcsán azonban talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy egy nappal korábban elkezdjék a tornát, mert úgy beleférne még egy pihenőnap, így kevésbé lenne intenzív a terhelés, kevesebb lenne az egészségügyi kockázat, sérülésveszély” – fogalmazott a sportvezető.

Fotó: COSR

Magyarország 8 arany-, 5 ezüst- és 10 bronzéremmel a hatodik helyen zárt a seregszemle összesített éremtábláján, ahol Románia – ahogyan azt a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) is kiemelte – minden idők legjobb eredményét elérve, 9 arany-, 6 ezüst- és 5 bronzéremmel az előkelő negyedik helyen végzett Olaszország (16-18-12), Németország (11-11-9) és Franciaország (9-6-9) mögött.

A romániai sportolók atlétikában, úszásban és cselgáncsban állhattak fel a dobogó legfelső fokára a szlovéniai sportfesztiválon, ugyanakkor kiemelendő a női kézilabda-válogatott ezüstérme is, mint ahogyan ezüstérem jutott tornában és teniszben is a „Team Románia” tagjainak.

Az EYOF, mint ismeretes, a 14 és 18 év közötti sportolóknak szól, és kétévente rendezik meg. 2025-ben a macedóniai Szkopjéban lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?