EURO 2020: kivel játszhat Magyarország, ha szerda este összejön a müncheni bravúr?

Szerdán a labdarúgó Európa-bajnokság E és F-jelű kvartettjeiben is lezárulnak a csoportküzdelmek, megismerjük az utolsó továbbjutók kilétét és kialakulnak a nyolcaddöntős párosítások.

Londonban Angliával, Sevillában Belgiummal, vagy Budapesten Hollandiával – ezek a variációk lehetségesek a magyar válogatott számára a nyolcaddöntőben. Persze, ehhez nem kell semmi más, „csak" legyőzni a német válogatottat szerda este 10 órai kezdettel Münchenben.Fotó: MLSZ

Szerdán véget érnek a labdarúgó Európa-bajnokság csoportküzdelmei, 19 órai kezdettel az E jelű, 22 órai kezdettel pedig az F jelű kvartettben is lejáttszák a harmadik forduló mérkőzéseit. Mindkét csoport nyitott még, ezért lehet spekulálni a továbbjutók kilétén és a nyolcaddöntős párosításokon.

19 órától Szlovákia-Spanyolország és Svédország-Lengyelország, 22 órától Németország-Magyarország és Franciaország-Portugália mérkőzéseket rendeznek.

  E-csoport Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Svédország  2 1 1 0 1-0 4
2. Szlovákia  2 1 0 1 2-1 3
3.  Spanyolország 2 0 2 0 1-1 2
4. Lengyelország 2 0 1 1 2-3 1

 

  F-csoport Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Franciaország  2 1 1 0 2-1 4
2.   Németország 2 1 0 1 4-3 3
3.  Portugália   2 1 0 1 5-4 3
4.  Magyarország 2 0 1 1 1-4 1

Azzal, hogy négy csoportban már lezárultak a küzdelmek, a variációs lehetőségek is leszűkültek, már csak négy forgatókönyv lehetséges. A lehetőségek közül négyből három esetben Hollandia–Csehország lenne Budapesten, a negyedikben az F-csoport harmadikja lenne a hollandok ellenfele.

Magyarország lehetőségei

Ahhoz, hogy egyáltalán magyar továbbjutásról beszélhessünk elengedhetetlenül szükséges az, hogy Marco Rossi tanítványai szerda este győztesen hagyják el az Allianz Aréna gyepét. Ebben, és csakis ebben az esetben van értelme az alábbi számolgatásnak.

Az immár biztos, hogy Magyarország nem nyerheti meg az F-csoportot, hiszen nem születhet olyan eredmény a francia-portugál mérkőzésen, amivel valamelyiküknek kevesebb pontja legyen a végelszámolásnál, mint a Németországban győztes magyaroknak. Francia győzelemnél gallok 7 ponttal megnyerik a csoportot. Ha döntetlen a portugál-francia, akkor a franciák 5, a portugálok pedig 4 pontot gyűjtenek, előbbiek így is a - németek legyőzésével - 4 pontos magyarok előtt állnak. Ha Portugália megveri a világbajnokot, akkor Cristiano Ronaldóéknak 6 pontjuk lesz, ez is több a magyarok által gyűjthető 4-nél.

Ha Franciaország legyőzi Portugáliát, Magyarország pedig nyer Németországban, akkor a magyar válogatott a csoport második helyén végez, és jövő kedden a D-csoportot megnyerő Angliával játszik Londonban. Még van egy lehetőség arra, hogy Szalaiék a második helyen zárjanak, de ehhez az kellene, hogy a portugál és magyar siker együttes gólaránya a magyarok javára fordítsa mérleget magyar-francia összevetésben. A franciáknak jelenleg +1 a gólarányuk, a magyaroké pedig -3, tehát ezt a 4 gólos hátrányt kellene megfordítani, ami természetesen úgy is összejöhet, ha egy soványka magyar győzelem mellett a portugálok 4-0-ra megalázzák a franciákat. Kicsi az esélye, de matematikailag lehetséges.

Sokkal valószínűbb - ha nyernek Németországban - hogy Magyaország az F-csoport harmadik helyén végez. Ebben az esetben 4 pontja lenne a magyar válogatottnak és Sevillában Belgium vagy Budapesten Hollandia lehet a nyolcaddöntős ellenfél. Azért nem lehet ezt se biztosan tudni, mert a négy legjobb csoportharmadikot egy algoritmus alapján osztják be valamelyik csoportgyőztes ellenfelének. Az eredetileg lehetséges 15 forgatókönyv - magyar szempontból erre a kettőre redukálódott: Sevillában Belgium vagy Budapesten Hollandia.   

Az A, a B, a C és a D-csoport 3. helyezettjének továbbjutása esetén ezek a párosítások jönnének ki:

  • Belgium–Svájc
  • Hollandia–Csehország
  • E1–Finnország
  •  F1–Ukrajna

Az A, a C, a D és az E-csoport 3. helyezettjének továbbjutása esetén:

  • Belgium–E3
  • Hollandia–Csehország
  • E1–Ukrajna
  • F1–Svájc

Az A, a C, a D és az F-csoport 3. helyezettjének továbbjutása esetén:

  • Belgium–F3
  • Hollandia–Csehország
  • E1–Ukrajna
  • F1–Svájc

Az A, a D, az E és az F-csoport 3. helyezettjének továbbjutása esetén:

  • Belgium–E3
  • Hollandia–F3
  • E1–Csehország
  • F1–Svájc

Kapcsolódók

Kimaradt?