Dakar-rali: Gyenes Emánuel nehéz helyzetbe került már az első szakaszban

Kevesen múlott, hogy már az első forduló után véget nem ért a 2022-es Dakar-rali a motorosok versenyében induló Gyenes Emánuel számára, ugyanis a szatmárnémeti sportoló csak emberfeletti erőfeszítések árán tudta bevinni gépét a célba egy meghibásodást követően.  

Az esetet így idézte fel közösségi oldalán Gyenes Emánuel: 

A kvalifikáció és a prológus után vasárnap kezdődött el a szaúd-arábiai Hail környékén a 2022-es Dakar-rali első szakasza. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a középmezőnnyel együtt hagyhatta el a gépparkot. „Rengeteg veszélyt rejt ez a szakasz magában, hiszen a homokdűnék között nagy lejtők vannak. A navigálás is nagyon nehéz, hiszen sok nyom van a homokban, amik szerte ágaztak” – monda Mani még indulás előtt. Ennek ellenére jól indult Gyenes napja, hiszen a 79. kilométernél már a 28. helyen állt.

Negyven kilométerrel arrébb viszont bekövetkezett a felvezetőben említett technikai hiba, eltört egy tengely, ami miatt jelentősen lassítania kellett a tempón. „Egy olyan helyen történt, ahol kerestünk egy waypointot. Sajnos nem találtam ezt a pontot nem mertem visszafordulni a törött tengellyel, nem akartam kockáztatni, hogy ne teljesítsem a napi szakaszt. Ezért nagyon visszavettem a sebességből, csak azt akartam, hogy célba érjek” – mondta a szatmárnémeti motoros, akire hosszú éjszaka várt, hiszen egymaga kellett megjavítsa a versenygépet.

Fotó: Facebook/Gyenes EmánuelA homokdűnékkel tarkított kanyonos, köves pályát végül a 83. idővel teljesítette a szatmári motoros, és óriási, több mint két és fél órás hátránnyal zárta az első napot. Ezzel az időeredménnyel a male moto kategóriában sem fért be a legjobb 10-be: a 16. helyen állt az első nap után, és 1 óra 48 perces volt a hátránya a tabellát vezető litván Arunasz Gelazninkasz mögött.

Dakar-rali, 1. szakasz, Hail-Hail (333 km speciális)

Autósok

  1. Nasser Al-Attiyah (katari)/Matthieu Baumel (andorrai) Toyota Gazoo Racing 03H 30’ 53”
  2. Sebastien Loeb (francia)/Fabian Lurquin (belga) Bahrain Raid XTreme +00H 12’ 44”   
  3. Martin Prokop (cseh)/Viktor Chytka (cseh)Benzina Orlen Team +00H 22’ 39”

Motorosok

  1. Daniel Sanders (ausztrál) GasGas Factory Racing 04H 38’ 40”
  2. Pablo Quintanilla (chilei) Monster Energy Honda +00H 03’ 07”
  3. Matthias Walkner (ausztriai) Red Bull KTM Factory Racing +00H 11’ 06”

(…)

  1. Gyenes Emánuel (romániai) Autonet Motorcycle Team + 02H 35’ 35”   

Male moto

  1. Arunas Gelazninkas (litvániai) Orion Dakar Team 05H 25’ 33”
  2. Milan Engel (cseh) Moto Racing Group +00H 01’ 03”
  3. Charan Moore (dél-afrikai) Charan Moore +00H 11’ 37”

(…)

  1. Gyenes Emánuel (romániai) Autonet Motorcycle Team +01H 48’ 42”   

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?