Dakar-rali: az autósoknál Peterhansel, a motorosoknál Benavides győzött

A francia Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger duó nyerte a pénteken zárult 43. Dakar-ralit, melynek utolsó gyorsasági szakaszán a tavaly győztes, négyszeres bajnok Carlos Sainz diadalmaskodott.

Az 55 éves Peterhanselnek ez a 14. sikere a világ legnehezebbnek tartott tereprali-versenyén, ezekből hatot motorkerékpárral aratott. Első alkalommal éppen 30 évvel ezelőtt, 1991-ben győzött a kétkerekűek versenyében. A legutóbb 2017-ben győztes legendás francia versenyző az idei, szaúd-arábiai viadalon kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyert, miközben legnagyobb riválisa, a háromszoros bajnok katari Nasszer al-Attijah saját bevallása szerint is leginkább azért csúszott le a végső diadal esélyéről, mert 16 alkalommal kapott defektet a 13 gyorsasági szakasz során.

Sainzék címvédőként már a verseny korai szakaszában nehéz helyzetbe kerültek, mivel a harmadik gyorsasági etapon navigációs hiba miatt jelentős időhátrányt szedtek össze.

Motorosoknál az argentin Benavides diadalmaskodott

A motorosoknál a 2018-ban második argentin Kevin Benavides pályafutása első győzelmét ünnepelheti, miután a zárószakaszon második lett márkatársa, a tavalyi bajnok amerikai Ricky Brabec mögött. Benavides a hajrában nagy tempót diktált, és miután megelőzte a brit Sam Sunderlandet, már csak arra kellett figyelnie, hogy Brabecet maga mögött tartsa az összetettben. A Honda legutóbb 1987-ben aratott kettős győzelmet a Dakaron. Az összetett harmadik helyén Sunderland zárta a viadalt.

A szatmárnémeti Gyenes Emánuel az utolsó fordulóban a 24. helyen végzett 33 másodperces lemaradással az etap győzteséhez képest.

Míg összetettben a 23. helyen zárta a Dakar-ralit, addig a szervízcsapat nélkül induló motorosok és a Maraton kategóriában egyaránt a második helyen végzett a litván Arunas Gelazninkas, illetve a spanyol Tosha Schareina mögött.

A kamionosoknál a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (Scania) trió hétfőn a kormányszervó hibája miatt nem tudta teljesíteni az akkori etapot, de vállalta a folytatást úgy, hogy az összetettben nem értékelik az eredményét. Ebben a kategóriában indult egy francia navigátor-szerelő párossal közösen Darázsi Zsolt is, de a Dakar honlapja szerint az ő eredményeik sem számítanak már bele az összetettbe.

A mezőny január 2. óta a prológot is beleértve 13 szakaszon összesen 7658 kilométert tett meg a dzsiddai befutóig.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több ország adott otthont a versenynek, többször volt már Dél-Amerika a helyszín, a tavalyi viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Eredmények, szakasz, Dzsanbu-Dzsidda (452 km, ebből 225 km gyorsasági):

autósok:

 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 2:17:33 óra
 2. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 2:13 perc hátrány
 3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:53 p h.

az összetett végeredménye:

 1. Peterhansel, Boulanger 44:27:11 óra
 2. al-Attijah, Baumel 14:51 perc hátrány
 3. Sainz, Cruz 1:01:57 óra h.

motorosok:

 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 2:17:02 óra
 2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 2:17 perc hátrány
 3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 4:13 p h.

az összetett végeredménye:

 1. Benavides 47:18:14 óra
 2. Brabec 4:56 perc hátrány
 3. Sam Sunderland (brit, KTM) 15:57 p h.

Kapcsolódók

Kimaradt?