Australian Open: a tavaly hazapaterolt Novak Djokovics az idei favorit

Fotó: Agerpres/EPAA férfiaknál a kilencszeres győztes Novak Djokovics a favorit, a nőknél pedig biztosan nem lesz címvédés a hétfőn kezdődő 111. ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A melbourne-i Grand Slam-torna tavaly még csökkentett nézőszámmal várta a játékosokat a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt, az esemény legnagyobb szenzációja pedig - Rafael Nadal 22. GS-trófeája mellett - az volt, hogy az akkor világelső Djokovics oltatlansága miatt nem indulhatott el a kedvenc viadalán.

A férfiaknál a világranglistán 73. Fucsovics élete hatodik AO-főtáblájára készülhet, ahol eddigi legjobb eredményeként kétszer is nyolcaddöntőt játszott Roger Federerrel. A 30 éves magyar egy hete megnyerte a canberrai challenger-tornát, s Melbourne-ben első ellenfele az argentin Federico Coria (76.) lesz. Ami a többieket illeti, Bondár a román Ana Bogdannal (61.), Udvardy a kolumbiai Camila Osorióval (82.), Gálfi pedig a kínai Cseng Csin-vennel (30.) kezd.

Babos Tímea decemberben, csaknem másfél éves szünet után ismét együtt indult párosban a francia Kristina Mladenoviccsal, akivel rögtön megnyerték a dubaji versenyt. A kétszeres WTA-világbajnok és négyszeres Grand Slam-tornagyőztes duó tagjai ezen a héten külön versenyeztek, de az Australian Openen - melyen 2018-ban és 2020-ban diadalmaskodtak - már ismét együtt szerepelnek.

A női elitmezőnyben a hazai szurkolók bánatára a nagy kedvenc és tavalyi bajnok Ashleigh Barty váratlanul visszavonult márciusban. Az ő távollétében a legnagyobb esélyes elvileg a WTA-rangsort utcahosszal vezető Iga Swiatek, a lengyelek háromszoros GS-bajnoka ugyanakkor vállsérüléssel küszködik, amely miatt visszalépett az e heti adelaide-i tornától. Esélyesként lép pályára a Melbourne Parkban a rangsor harmadik helyére feltört - és a United Kupán Swiateket megverő - amerikai Jessica Pegula és az első adelaide-i viadalon győztes fehérorosz Arina Szabalenka is.

A férfiaknál Djokovics tavaly Wimbledonban begyűjtötte 21. Grand Slam-elsőségét, a múlt héten Adelaide-ben diadalmaskodott, és az is az ő malmára hajtja a vizet, hogy a világelső Carlos Alcaraz lábsérülés miatt nem indul, a címvédő Nadal pedig egyelőre nincs nagy formában. A spanyol sztár a szeptemberi US Open óta csak egy tétmeccset nyert. A szerbek klasszisa - akit térdproblémák hátráltatnak újabban - ugyanakkor a tavalyi Roland Garros óta csak egy tétmérkőzést veszített el, ráadásul a 2018-as AO óta nem kapott ki ausztrál földön.

Ami a további „trónkövetelőket” illeti, a 2021-es US Open-bajnok és tavaly a melbourne-i finálét kétszettes előnyről elbukó Danyiil Medvegyev ismét messzire juthat, mint ahogy a korábbi ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?