Döntött a bíróság: Djokovics nem vehet részt az ausztrál tenisztornán

A címvédő és világelső szerb Novak Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A másfél hete tartó procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró helyi idő szerint vasárnap késő délután jelentette be: a bevándorlási hatóságnál, majd a bíróság előtt történt meghallgatás nyomán elutasították a 34 éves sztár fellebbezését, amelyet vízumának bevonása ellen nyújtott be. Ez vélhetően azzal jár, hogy Djokovics, aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással, három évig nem léphet be az országba. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

A hússzoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovics múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba. Visszavonták a belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el.

A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, majd edzett az Australian Open helyszínén. Első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson, aztán másnap ismét érvénytelenítették a vízumát. Ügyvédei ekkor újabb fellebbezést nyújtottak be.Novak Djokovics | Fotó: Agerpres/EPA

Djokovics korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett. Ausztráliába érkezése nagy felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott, de nem vonult karanténba. Interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Amiatt is sokan felháborodtak Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovics az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön.

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter elismerte, hogy „elenyésző a teniszezőtől kiinduló fertőzési kockázat”, ugyanakkor azzal érvelt, hogy a játékos belépése az elővigyázatossági szabályok be nem tartásához vezethet a lakosság körében, oltásellenes hangulatot kelthet, és akár zavargásokhoz is vezethet.

A vasárnapi bírósági döntés egyben azt is jelenti, hogy a belgrádi teniszező egyelőre nem szerezheti meg rekordot jelentő 21. Grand Slam-bajnoki címét. A szintén 20 trófeával álló riválisai közül Rafael Nadal elindul az Australian Openen, Roger Federer viszont térdműtéte miatt tavasszal még várhatóan harcképtelen lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?