Őrizetbe vették Djokovicsot, vasárnap reggelre születhet bírósági döntés az ügyében

Szállodai őrizetben kell megvárnia a vasárnapi bírósági meghallgatását Novak Djokovicsnak Melbourne-ben. A világelső szerb teniszező vízumát pénteken törölte az ausztrál bevándorlásügyi miniszter, miután egyszer már a határrendőrség sem engedte, hogy a játékos az ország területére lépjen, majd egy bíró semmissé nyilvánította a döntést eljárási szabálytalanságok miatt.

Az őrizetbe vétel azok után történt meg, hogy pénteken az ország bevándorlásügyi minisztere, Alex Hawke megvonta az oltásellenes sztár vízumát. Ezzel megnyílt a jogi lehetőség arra, hogy Djokovicsot a hétfőn kezdődő ausztrál teniszbajnokság előtt kitoloncolják. A sztár ügyvédei azonban fellebbeztek. A bírósági tárgyalás előtt vették tehát őrizetbe a szerb sportolót, mégpedig azért, mert az ausztrál kormány a szabadlábon lévő teniszezőt közegészségügyi vészhelyzetként tartja számon.

Djokovics ügyében közép-európai idő szerint szombat éjfél előtt kezdődik a bírósági tárgyalás, így várhatóan vasárnap reggelre születhet ítélet. Az Australian Open hétfőn kezdődik.

A világranglista első helyén álló teniszező fellebbezett a vízumának második törlése ellen. Djokovics elismerte, hogy utazási nyilatkozata hibás volt, mivel nem tüntette fel, hogy az Ausztráliába érkezése előtti két hétben több országban is járt. A 34 éves szerb sztár elmondta, hogy nem tartotta be a karanténszabályokat, miután decemberben pozitív lett a vírustesztje. Ráadásul, hibásan töltötte ki beutazási nyilatkozatát, amiért ügynökét hibáztatta.

A sorsolás szerint Djokovic hétfőn vagy kedden játszhat az év első Grand Slam-tornáján, feltéve, hogy nem utasítják ki az országból. A sportoló múlt szerdán érkezett Melbourne-be, hogy részt vegyen az Australian Openen, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. A vízumát hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, de pénteken, helyi idő szerint a délutáni órákban Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter a közrend védelme indokával visszavonta a szerb teniszező vízumát.

Az elmúlt két évben nagyon szigorú karanténszabályokat alkalmazó Ausztráliában az elmúlt napokban megugrott az új fertőzések száma. Pénteken 130 ezer új megbetegedést jelentettek, amely komoly terhet ró az egészségügyi rendszerre, több mint 4400 ember került kórházba. Emellett a munkahelyeket és az ellátási láncokat is megzavarta.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőzelmével Djokovics holtversenyben az első a már visszavonult svájci Roger Federerrel és legnagyobb riválisával, Rafael Nadallal.

(Nyitókép forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?