Novak Djokovics elismerte, hogy pozitív teszttel vállalt médiaszereplést

Fotó: Agerpres/EPARomániai idő szerint szerdán hajnalban közleményt adott ki az utóbbi egy hétben Ausztráliában botrányba keveredett szerb teniszező, Novak Djokovics.

A közösségi oldalain publikált közleményében a világelső teniszező megpróbálta időrendi sorrendbe helyezni az Ausztráliába érkezését megelőző napokon történteket, magyarázatot adni döntéseire. A teniszcsillag elismerte, nem szigetelte el magát teljesen azonnal, miután december közepén pozitív lett a Covid-19 tesztje, de egyúttal tagadta, hogy tisztában volt a vírusfertőzésével, amikor nyilvános eseményeken vett részt. Elismerte, nem volt igaz, ami a vízumkérelemben szerepelt, és a közösségi médiában írt bejegyzésében azt mondta, emberi tévedésből történt, és a menedzsment egyik tagja hibázhatott.

Mint írta, szeretne tisztázni pár dolgot, és hangsúlyozta, nagyon keményen igyekezett mindenki biztonságát és a tesztelési kötelezettségeit betartását biztosítani. Beszámolt arról, hogy december 14-én részt vett egy szerbiai kosárlabda-mérkőzésen Belgrádban, ami után sokan pozitív teszt született. Tünetei ugyan nem voltak, de a tesztjét december 16-án végezték el, nem előbb. Mielőtt megkapta volna a hivatalos teszteredményét, december 17-én elvégeztetett egy gyorstesztet, ami negatív lett, majd ezután részt vett egy ifjúsági tenisz-díjátadón. A nyilatkozat szerint ezt követően értesítették arról, hogy a PCR-tesztje pozitív.

Másnap, december 18-án médiainterjút és fotózást is vállalt a L'Equipe francia magazinnal, ami kapcsán azt mondta, amiatt ment bele, mert nem akarta cserbenhagyni az újságírót. Arra azonban figyelt, hogy kellő távolságra legyen, és a fotózás kivételével maszkot viselt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Itt érdemes megjegyezni, hogy mostani nyilatkozata, miszerint december 17-ig nem tudott a pozitív tesztjéről, ellentmond annak, amit a bátyja mondott, aki kedden egy sajtóeseményen azt közölte, a testvére december 16-án pozitív lett, és tudott az eredményről. Még a szerb hatóságok is elismerték az ellentmondást, akik határozottan Djokovics mellé álltak, és elítélték az ideiglenes fogva tartását. A szerb miniszterelnök, Ana Brnabić a BBC-nek adott interjújában azt mondta, egyértelmű szabályszegés lenne, ha valaki tudja, hogy pozitív, és nem zárja el magát a többiektől, ugyanakkor szerinte nem világos, hogy Djokovics mikor kapta meg az eredményt.

Ami pedig az utazási nyilatkozatot illeti, bár azt állították, hogy az Ausztráliába érkezését megelőző 14 napban nem utazott, ebben az időszakban mégis fotók készülhettek róla Spanyolországban és Szerbiában is. Az új nyilatkozatában bocsánatot kért emiatt, mondván, hogy a csapata nyújtotta be a papírt a nevében, és emberi hibáról van szó, semmiképpen nem nevezné azt szándékosnak.

Mint ismeretes, Novak Djokovics múlt csütörtök este érkezett meg Ausztráliába, hogy részt vegyen az Australian Openen, az egyik legfontosabb teniszeseményen. A gépe Melbourne-ben landolt, de mivel nem tudta teljesíteni az ausztrál beutazási feltételeket, őrizetbe vették a bevándorlásiak. Ez pedig egy napokon át tartó jogi ügyhöz vezetett, ami még mindig nem ért véget, noha a bíróság pár nappal később, hétfőn kimondta, a teniszező nem tartható őrizetben, és a vízumát azonnali hatállyal vissza kell szolgáltatniuk a hatóságoknak. Röviddel a döntés után már edzett, de a szövetségi kormánynak megvan a joga arra, hogy újra semmissé tegye a játékos vízumát, és kiutasítsa az országból. Ebben az esetben a következő három évben nem léphetne be Ausztráliába, ami még nagyobb botrányhoz vezetne, nemzetközi szinten is.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?