FRISSÍTVE – Asztalos Csaba a lelátói botrányról: várom a napot, amikor ezeket a lefilmezett szurkolókat beperelik

A sportot nem szabad összemosni a politikával, utóbbinak a helye a stadionokon kívül van - jelentette ki kedd este Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a bukaresti Nemzeti Arénában tartott Románia - Koszovó futballmérkőzésen lezajlott incidensekre utalva.

„Az ilyen fajta geopolitikai üzeneteknek nincs keresnivalójuk a sportban. (...) Az UEFA nem engedélyezi a politikai üzenetek közvetítését a stadionokban. (...) A sport az sport, a politika helye a stadionokon kívül van' - nyilatkozta Asztalos az Antena 3-nak egy telefonos interjúban. Felidézve a korábbi selejtezőkön nézők nélküli stadionokban lejátszott, döntő mérkőzéseket, leszögezte: nézők nélkül játszani nem csupán anyagilag jelent óriási veszteséget, hanem a válogatottnak is, amely nem élvezheti szurkolói támogatását.
A kifogásolt benner a Nemzeti Aréna lelátóján Fotó: az Uniti sub Tricolor Facebook oldala
„Várom a napot, amikor ezeket a lefilmezett szurkolókat beperelik, és anyagilag is felelniük kell a tetteikért, mert ez így már nem mehet tovább' - hangsúlyozta Asztalos. Azt is elmondta, hogy a CNCD együttműködik a csendőrséggel az ilyen mérkőzésekkor, azonban a csendőrségnek jelenleg még arra sincs törvényes alapja, hogy egy molinót elkobozzon. Módosítani kell a törvényt - mondta, nyomatékosítva, hogy „annak az üzenetnek semmi keresnivalója nem volt a stadionban”.

Mint arról beszámoltunk, a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság I-selejtezőcsoportjának 6. fordulójában kedd este Románia a koszovói válogatottat fogadta a bukaresti Nemzeti Arénában. A trikolórok meccseinek egyik állandó résztvevője, az Uniți Sub Tricolor (UST) ultracsoport már a mérkőzés előtt jelezte Facebook-bejegyzésben, hogy elérkezett a „visszavágó” ideje. Emlékeztettek, hogy a két válogatott pristinai összecsapásán az UST tagjait kitették a stadionból és megbírságolták, miután a szóvá tették a „történelmi igazságot”, hangsúlyozva, hogy Románia nem ismeri el a Szerbiától leszakadt tartomány függetlenségét. A focihuligánok párhuzamot vontak a Koszovó és Besszarábia között, szerintük mindkét területet az „anyaországtól” lopták el. Az esti mérkőzésen nem tétlenkedtek az UST tagjai, Koszovó himnusza alatt a „Szerbia, Szerbia” rigmust skandálták, majd a 17. percben kifeszítettek két molinót: „Besszarábia az Románia”, „Koszovó az Szerbia”. A koszovói játékosok felháborodására a francia játékvezető félbeszakította a mérkőzést, lerendelte a csapatokat a pályáról. A találkozó csak 50 perccel később indult újra.

Az egész világ tudja már

A Bukarestben történtek mellett nem ment el szótlanul a nemzetközi sajtó sem.  A BBC arra emlékeztette olvasóit, hogy Koszovó függetlenségét több mint száz ország elismeri, de van egy pár EU-s tagállam – közöttük Románia is – amely ezt politikai okokból nem tette meg. Az angol közszolgálati média munkatársa megmagyarázta a másik molinó (Besszarábia az Románia” jelentését is, tájékoztatva arról, hogy az 1918-1940 között Romániához tartozó történelmi régión jelenleg Moldova Köztársaság és Ukrajna osztozik.

A BBC arra is felfigyelt, hogy a politikai felhangú üzenet csak a stadion egyik részéből érkezett, a több néző elhatárolódott az UST tagjaitól, követelve a huligánok kirakását a stadionból.

„Ne skandálják szomszédunk (Szerbia – szerk. megj. ) nevét. Ez az utolsó figyelmeztetés. Ellentétes esetben a mérkőzést végleg felfüggesztik” – idézte fel a spanyol Marca is az 50 perces szünetben a hangosbemondó által többször is bemondott üzenetet. Hozzátették, a rendfenntartó szervek megpróbálták kiüríteni a kapu mögötti szektort, de az Uniți Sub Tricolor frakció tagjai ellenálltak.

A másik spanyol sportlap, az As „Politikai cirkusz Romániában: a koszovói játékosok levonultak a pályáról” címmel ismertette a Bukarestben történteket.

A FRF elhatárolódott

A mérkőzés után a FRF kemény hangvételű bejegyzésben határolódott el az „úgynevezett szurkolóktól”. A szakszövetség felelőtlennek nevezte az UST-frakciót, hangsúlyozva, hogy a sportpályákon nincs helye a politikának.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?