Djokovics Párizsban: Koszovó Szerbia szíve, állítsátok meg az erőszakot

„Koszovó Szerbia szíve, állítsátok meg az erőszakot” - írta fel egy őt vevő kamera lencséjére Novak Djokovics a koszovói zavargásokra reagálva hétfőn, a francia nyílt teniszbajnokságon aratott első körös győzelmét követően.

A zavargások hétfőn durvultak el észak-koszovói településeken, miután a helyi szerbek nem akarták beengedni hivatalukba az új, albán polgármestereket. Az összecsapásokban több mint 20 KFOR-békefenntartó is megsebesült, köztük magyar katonák is. Egyiküket repeszsérülés miatt meg kellett műteni, a honvédség pedig katonaorvosi gépet indított a helyszínre.

Szerbia nem ismeri el az egyébként többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét. Moszkva blokkolta Koszovó felvételét az ENSZ-be, a szerbek pedig továbbra is országuk részeként tekintenek Koszovóra.

Djokovics később a szerb médiának nyilatkozva azt mondta, „Koszovó a bölcsőnk, az erődünk, az ország legfontosabb dolgainak a központja”, és hozzátette: sok oka volt annak, hogy ráírta az üzenetet a kamera lencséjére.

A francia teniszszövetség a Reuters kérdésére válaszolva közölte, nincs hivatalos szabály arra vonatkozóan, hogy mit mondhatnak vagy nem mondhatnak a játékosok. Hozzátették: nem adnak ki közleményt sem állásfoglalást Djokovics ügyében.

Djokovics nem először okoz felhördülést kiállásával. A koronavírus-járvány idején oltásellenességével hívta fel magára a figyelmet, amiatt több világversenyre el sem utazhatott. A januári Australian Openen pedig megvédte apját, akiről terjedni kezdett egy videó, melyen orosz zászlókat tartó rajongókkal mutatkozik, miközben továbbra is zajlik Oroszország ukrajnai inváziója.

Djokovics egyébként a francia tenisztorna következő körében Fucsovics Mártonnal csap össze.

Kapcsolódók

Kimaradt?