A NATO további 700 katonát küld Koszovóba

A NATO további 700 katonát küld Koszovóba – jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Oslóban.

Úgy döntöttünk, hogy további 700 katonát mozgósítunk a nyugat-balkáni műveleti tartalékos erőből, illetve készültségbe helyezzük a tartalékos erők egy újabb zászlóalját, hogy szükség esetén telepíthessük őket – jelentette ki Stoltenberg a sajtótájékoztatóján, miután az előző napi albán–szerb összetűzések során a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erők (KFOR) 30 katonája és 52 tüntető megsérült.Fotó: Facebook/NATO

Egy zászlóalj nagyjából 300-1000 fős katonai egység. Az olaszországi Nápoly városában működő illetékes parancsnokság a nap folyamán közölte, hogy több készültségbe helyezett alakulatot küldenek át Koszovóba a KFOR számára erősítésnek.

Stoltenberg elítélte az erőszakot Koszovóban, mondván, hogy az ilyen támadások elfogadhatatlanok, és véget kell vetni nekik. Figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy szavatolják a biztonságot Koszovó minden lakója számára.

Egyben sürgette a feleket, gondoskodjanak a feszültség csökkentéséről, és tartózkodjanak a további felelőtlen cselekedetektől, illetve térjenek vissza az uniós közvetítéssel zajló, a kapcsolatok javítását szolgáló tárgyalásokhoz.

Kapcsolódók

Kimaradt?