Ciucă kezdeményezi, hogy Románia is május 8-án ünnepelje meg a náci Németország kapitulációjának évfordulóját

A miniszterelnök kezdeményezni fogja, hogy a többi NATO-tagállamhoz hasonlóan Románia is hivatalosan május 8-án ünnepelje meg a náci Németország kapitulációjának évfordulóját.

Fotó: Nicolae Ciucă Facebook-oldala

Nicolae Ciucă az évforduló alkalmából közölte, hogy a náci Németország 1945. május 8-ai kapitulációja egy totalitárius, gyilkos és szélsőséges rezsim bukását hozta el Európa számára. Felidézte, hogy a Ribbentrop-Molotov paktum és a jaltai megállapodás a Szovjetunió által ellenőrzött tömbbe utasította Romániát, és csak 45 évnyi kommunista totalitarizmus után, a berlini fal leomlásával kapott új esélyt a román nép a nyugati világhoz való felzárkózásra.

Ciucă hozzátette, a német kapituláció jelentőségének érzékeltetésére kezdeményezni fogja, hogy Romániában is hivatalosan május 8-át ünnepeljék meg, ahogy ezt az ország transzatlanti partnerei is teszik.

Ezt indokolja szerinte az is, hogy a győzelem május 9-i megünneplését ürügyként használja fel az Ukrajna ellen indított orosz inváziót támogató propaganda arra, hogy a második világháború lezárását egyetlen szereplő érdemeként állítsa be, figyelmen kívül hagyva olyan döntő fordulatokat, mint a normandiai partraszállás vagy Párizs, Madrid, Róma, Athén és Németország nagy részének felszabadítása, amely az amerikai, brit és francia szövetséges csapatok, valamint a helyi ellenálló erők együttes erőfeszítésének eredménye volt – érvelt a kormányfő.

„Ily módon tisztelettel adózunk mindazoknak a románoknak, akik harcoltak az ország és Kelet-Európa felszabadításán a náci iga alól” – summázta Ciucă.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?