A kormány megduplázta az olimpián és paralimpián eredményes sportolók pénzjutalmát

Az Ifjúsági és Sportminisztérium kezdeményezésére csütörtöki ülésén a kormány elfogadta az olimpiai és paralimpiai bajnokok anyagi juttatásának megduplázását.

A tárca közleménye értelmében minden olyan sportoló, aki az első hat helyen végzett a tokiói olimpiai játékokon, az eddig előírt összeg kétszeresét kaphatja a Román Olimpiai Bizottságtól és az ifjúsági és sportminisztériumtól.

A pénzjutalmak tehát a következőképpen módosulnak: az aranyéremért 140 000 euró jár (az eddigi 70 000 euróhoz képest), az ezüstéremért 112 000 euró (eddig 56 000 euró volt az összeg), a bronzéremért pedig 84 000 euró (ez idáig 42 000 járt). A negyedik helyezettek 56 000 eurót, az ötödik helyezettek 42 000 eurót, a hatodik helyezettek pedig 28 000 eurót kapnak.Az állafő szerdán kitüntette az olimpiai érmeseket | Fotó: Presidency.ro

„Rég készültünk erre a módosításra, és nagyon örülök, hogy ilyen módon is támogatni tudjuk az élsportot és a teljesítményt. Az olimpiai szereplés hozzájárul az országunk hírnevéhez, azonban sajnos ez a teljesítmény az utolsó két évtizedben csökkenő tendenciát mutat. A mi célunk viszont az, és ezt a sportstratégiában is megfogalmaztuk, hogy Románia visszatérjen az olimpiai éremtáblázat első tíz helyezettje közé. Sok lépést kell még addig megtennünk, de folyamatosan keressük a megoldásokat annak érdekében, hogy a sportolók megbecsülve és motiválva érezzék magukat, és a lehető legjobb edzési feltételeket tudjuk számukra biztosítani” – nyilatkozta Novák Eduárd ifjúsági és sportminiszter, aki maga is indul a paralimpiai játékokon.

A tokiói olimpián Románia négy érmet szerzett, egy aranyat és három ezüstöt evezésben és vívásban, továbbá egy negyedik, három ötödik és három hatodik helyezést. A négy éremmel Románia a 46. helyen zárt a tokiói olimpia éremtáblázatán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?