banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Tokió 2020: csak beoltott NOB-tagok adhatnak át érmeket

Fotó: insidethegames.bizA tokiói olimpia eredményhirdetéseinél közreműködhetnek és érmeket adhatnak át azok a NOB-tagok, akiket teljes körűen beoltottak koronavírus ellen - írta az insidethegames.biz portál Thomas Bachra, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökére hivatkozva.

Bach még azelőtt beszélt erről a változásról, hogy csütörtökön találkozott Koike Juriko tokiói kormányzóval. Korábban a NOB első embere még azt mondta, hogy elmaradnak az ötkarikás játékokon korábban megszokott medálátadási formaságok, mert kijelölt sportdiplomaták helyett Tokióban a dobogósok maguk akasztják a nyakukba az érmet. Bach szerdai, tokiói videokonferenciáján hangoztatta: a személyes kontaktusok ily módon történő csökkentésével is gátat akarnak vetni a koronavírus terjedésének.

„Tálcán viszik oda a sportolóknak az érmeket, amelyeket ők maguk vesznek el onnan. Biztosítani kell, hogy aki az érmet a tálcára teszi, fertőtlenített kesztyűt használjon, és a sportoló biztos lehessen abban, hogy korábban senki sem nyúlt hozzá a medálhoz" - részletezte a NOB-elnök, akinek szavai szerint Tokióban "nem lesznek kézfogások, sem ölelkezések a díjátadó ünnepség alatt".

A legújabb verzió értelmében azonban az oltásokat felvett NOB-tagok mégis szerepelhetnek medálátadóként az eredményhirdetésekkor. A ceremóniáknál egy NOB-tag mellett a sportági világszövetségek képviselője is jelen lehet, de mindkettőjüknek kesztyűt kell viselniük, míg a sportolók az ünnepség teljes időtartama alatt a saját dobogós helyükön maradnak.     

Bach a portál beszámolója szerint hozzáfűzte, hogy őt magát teljes körűen beoltották és naponta tesztelték, s a NOB tagságának és személyzetének csaknem száz százaléka szintén átesett a kettős vakcináción.

Kapcsolódók

Kimaradt?