Rövidpályás úszó Eb: nyolc arannyal Magyarország második az éremtáblázaton

A magyar küldöttség 8 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel, az éremtáblázat második helyén zárta a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságot.

A vasárnapi női 400 méter gyors döntőjében Kapás Boglárka, valamint a német Sarah Köhler különversenyt vívott a győzelemért, s a 800 fináléjával ellentétben az olimpiai bronzérmes magyar sportoló ezúttal sokkal jobban bírta a végét, így 3:58.15 országos csúccsal diadalmaskodott. A futam után az UTE úszója az MTI-nek elmondta, a második száz méteren egy fordulónál lecsúszott a lába a falról, ez fájt is neki, némileg kizökkentette, és egy kicsit ideges lett tőle. „Lehet, hogy ennek így kellett történnie. Az országos csúcsnak még az aranynál is jobban örülök, mert már régóta kergettem” – tette hozzá. Kapás elárulta, az utolsó száz méter előtt megfordult a fejében, hogy nyerni fog, de izgult, mert arra számított, hogy Köhler remekül hajrázik majd. „Tudtam, hogy nem szabad az utolsó 25-re hagyni a döntést, mert a német lány jól fordul. Örülök, hogy volt annyi előnyöm, ami kitartott a végéig” – magyarázta. Összegzésképpen kifejtette, bánja, hogy 800 gyorson nem nyert - második lett -, de nem számolt vele, hogy azon a napon kimondottan fáradt lesz a sok úszástól. Mindezek ellenére jó döntésnek tartja, hogy vállalta a 400 vegyest és a 200 pillangót is.

Ezt követően a 200 méter pillangó fináléjában Cseh László - címvédőként a legjobb idővel -, valamint Kenderesi Tamás volt érdekelt. A futam közepén már látszott, hogy Csehvel valami nincs rendben, és biztosan nem szerez érmet, a hajrában viszont Kenderesi egyéni csúccsal (1:52.25) odaért a harmadik helyre. Érdekesség, hogy Cseh gyengébb idő úszott (1:52.96), mint az előfutamban (1:52.27). „Nem fáradtam el, de egyáltalán nem állt úgy össze az úszásom, mint reggel. Száz méternél próbáltam beleerősíteni, de nem ment. Bánt, hogy nem megy könnyedén a pillangó" - értékelt röviden Cseh, aki érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás kontinensviadalon fordult elő vele. Kenderesi elmondta, tudatosnak, jól felépítettnek érezte az úszását. "Az első felében hosszú, nyújtott, ugyanakkor erőteljes tempók voltak, a második felére pedig sikerült újítanom. Mindenképpen egyéni csúcsot akartam úszni, négy tizedet javítottam, ami nagyon jó, de nem gondoltam, hogy ez bronzérmet fog jelenteni" - nyilatkozta. Hangsúlyozta, titkon az volt a célja, hogy 1:52-n belül ússzon, de nagyon örül, hogy végre rövid pályán is van eredménye az elvégzett munkájának.

A magyarok így nyolc arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárták a kontinensviadalt, ezzel az éremtáblázat második helyén végeztek Oroszország (9/5/4) mögött.

Az Európa-bajnokság utolsó futamában született meg a verseny egyetlen világcsúcsa: a 4x50 méteres férfi vegyesváltó döntőjében az orosz csapat 1:30.44 perc alatt ért célba. Az eddigi rekordot (1:30.51) három éven keresztül a brazilok tartották.

Sâs nem talált fogást Hosszún

„Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék” - nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány. „Népes, ugyanakkor nem teljes csapattal jöttünk" - jegyezte meg Sós. Emlékeztetett rá, hogy nagyon megterhelő év volt az idei a magyar úszók számára, ezért fiataloknak és idősebb versenyzőknek is lehetőséget adtak, hogy ne vegyenek részt a dániai kontinensbajnokságon. „Öt olyan versenyzőnk nem jött, aki világbajnoki érmes volt nyáron, tehát van ennél erősebb csapatunk is” - hangsúlyozta. A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. Sós Csaba kijelentette, „egy ilyen világklasszisnak” mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz. „Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van” - szögezte le. A kapitány elárulta, nagyon figyelte, hol van Hosszú gyenge pontja, de nem tudott ilyet mondani.

A magyar válogatott dobogósai:
Hosszú Katinka 6 aranyérem - 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes, 200 m vegyes, 400 m vegyes
Kapás Boglárka 1 aranyérem - 400 m gyors, illetve 1 ezüstérem - 800 m gyors
Bernek Péter 1 aranyérem - 200 m vegyes, illetve 1 ezüstérem - 400 m gyors
Verrasztó Evelyn 1 ezüstérem - 200 m vegyes
Kenderesi Tamás 1 bronzérem - 200 m pillangó
Gyurta Gergely 1 bronzérem - 200 m vegyes

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?