Vágtára készülnek a székelyek

Hetedik alkalommal rendezik meg idén a maksai Óriás Pincetetőn a Székely Vágtát és Góbé futamot – jelentették be csütörtökön a szervezők. Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamának számító rendezvény július 14 és 16. között zajlik, és akárcsak az elmúlt években, idén is két futamot is szerveznek: a Székely Vágtát és a Góbé futamot.

Sztakics Éva emlékeztetett, hogy pályázatot hirdettek a Székely Vágtán zajló lovas- és kulturális kísérőprogramok társfinanszírozására. Június 10-ig  várják az egyesületek és hagyományőrzők javaslatait, hogy milyen programpontokat kínálnak lovassport, illetve hagyományőrzés tárgykörökben. A pályázati űrlap letölthető erről a honlapról. Ugyanakkor június 26-ig fogadják a székelyföldi lovasok illetve az őket benevező települések jelentkezését a Székely Vágtára illetve Góbé futamra. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint idén a Hargita és Maros megyei önkormányzatok hangsúlyosabban részt vesznek a szervezésben, ami örvendetes, hiszen eddig túlnyomó részt háromszéki települések lovasai méretkeztek meg, és szeretnék ha idén kiegyenlítettebb lenne a mezőny.

Újdonság lesz idén, hogy a Székely Vágtán ügyességi versenyt szerveznek a székelyföldi hagyományőrző huszárok számára. Az egyéni verseny díját egy Szent László kardot a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajánlotta fel. Másik újdonság, hogy a budapesti Nemzeti Vágta szervezőinek rendelkezése szerint a hivatalos előfutamokon, így a Székely Vágtán sem vehetnek részt olyan lovasok, akik részt vesznek más, nem hivatalos lovas versenyeken.

A Székely Vágtába csak legtöbb 75 százalékban telivér, bizonyított eredetű lovakkal lehet részt venni. Ebből a versenyből az első három helyezett és a szervező Sepsiszentgyörgy lovasa kerül be a Budapesten sorra kerülő Nemzeti Vágtába. A Góbé futam pedig azoknak a településeknek biztosít versenyzési lehetőséget, amelyek nem tudnak bizonyított eredetű lovat benevezni. Ebbe a „házi versenybe” bármilyen lóval részt lehet venni, ha megfelel az egészségügyi feltételeknek.

Csillagösvény népe: a háromszéki zenés, táncos, lovasprodukció

„A hetedik Székely Vágtán régi álmunk válik valóra, hogy az eseményen egy saját produkciót mutassunk be”, mondta Sztakics Éva, aki szerint a rendezvény záró előadása, a Csillagösvény népe háromszéki produkció lesz. Az eredettörténeti zenemű  elkészítésének ötlete Demeter János, a Vadon egyesület elnökétől származik, akinek felkérésére Kövi Artúr Bálint zeneszerző megírta a 13 tételes zeneművet, amelyet székelyföldi és magyarországi zenészek közreműködésével decemberben, Sepsiszentgyörgyön be is mutattak.

Demeter János ötletgazda elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alaptól hárommillió forintos támogatást kaptak erre a célra. A Csillagösvény népe fúziós zene, amely népzenei és természetzenei ihletésű, amely a székely őstörténetet mutatja be a mondavilágból és a történelmi tényekből építkezik. Az zenés, táncos, lovas előadást a Székely Vágtán a Háromszék Táncegyüttes, az M Stúdió mozgásszínház színészei, helyi lovasok mutatják be Orza Călin rendezésében.

A Háromszék Táncegyüttes igazgatója, Deák Gyula kifejtette: örvendetes, hogy az előző évekhez képest – amikor a háromszéki táncosok betét szerepeket kaptak máshol készült produkciókban – idén saját programot mutathatnak be. „Ritka az, hogy egy előadást eleve szabadtéri produkcióként rendeznek”, mutatott rá Deák Gyula aki szerint szeptemberig elkészítik a produkció, lovasok nélküli, beltéri változatát is, amely majd hordozható lesz.

Sztakics Éva szerint idén a Székely Vágta költségvetése 350.000 lej, aminek egy részét a háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok biztosítanak a Kovászna megye Turizmusáért Egyesületen keresztül, illetve egy részét pályázatokból és támogatásokból fedezik. Kovászna megye tanácsa további 150.000 lejt szán a Csillagösvény népe produkció megvalósítását.   

Kapcsolódók

Kimaradt?