banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Vadonatúj stadiont kap Szlovákia „magyar csapata”

Rekordidő, öt hónap alatt befejeződött a dunaszerdahelyi labdarúgóklub, az FC DAC 1904 stadionjának felújításának első szakasza - jelentették be a klub és a beruházásban részt vállaló MOL képviselői szerdai sajtótájékoztatójukon Dunaszerdahelyen.

A felújítás júniusban kezdődött első szakaszában az alapjaitól megújuló stadion új pályája, illetve a csaknem 7 ezer néző befogadására alkalmas B- és C-tribünje készült el 11 millió eurós beruházással. A stadiont már most használatba is veszi a Szlovákiában "a magyar csapatnak" számító együttes, amely szombaton odahaza fogadja az előző szezon bajnokát, a Trencsént.

Az előző, 25 évig működött létesítményt leváltó stadion felújítása november végén tovább folytatódik. A második szakaszban a fő tribün, illetve az új öltözőknek is helyet adó főépület készül el, majd a negyedik tribün építése következik a jövő nyártól, s a tervek szerint az év végére fejeződik majd be. 

A 22 millió eurós összköltségűre tervezett teljes átépítés után a stadion, amely a jövőben a MOL Aréna nevet viseli majd, 13 ezer néző befogadására lesz alkalmas és az UEFA kategóriái szerint 4-es besorolású, azaz nemzetközi találkozókra is megfelelő létesítményként működik majd.

Világi Oszkár, a klub tulajdonosa a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a DAC stadionjának megújítása az első olyan nagyobb beruházás Szlovákiában, amelyben nem az állam a vezető befektető. Kifejtette: a felújítás költségeiben a szlovák állam 2,4 millió euróval, a városi önkormányzat pedig - telkek átruházása által - 2 millió euróval vesz részt. A beruházásba a MOL 2 millió euróval lépett be, a további költségekből a klub tulajdonosai 4,6 millió eurót fedeznek, a fennmaradó részt pedig banki hitelből kívánják fedezni. Az új stadion tulajdonosai Dunaszerdahely városa (25,6 százalék), a MOL (22,5 százalék), illetve az EHCS cégcsoport lesznek, utóbbi 51,9 százalékos részesedéssel.

Bacsa György, a MOL-csoport üzletfejlesztési igazgatója, az arénát építtető cég igazgatósági tagja az átépítésben való szerepvállalásukról az MTI-nek elmondta: a MOL hosszú távú együttműködésre törekszik a labdarúgó klubbal és a mellette működő futballakadémiával, mely utóbbi ugyancsak a MOL Akadémia nevet fogja viselni a jövőben. „Szeretnénk a MOL-csoport, a helyi közösség és az aréna, illetve az akadémia imázsát, márkáját összekötni" - mutatott rá Bacsa György. 

A stadion felújításával egyidejűleg zajlik a jövőben a MOL Akadémia nevet viselő, helyi futballakadémia infrastruktúrájának bővítése is. A klub és az akadémia teljes infrastrukturális hátterének megteremtését célzó projekt - melynek első szakasza ugyancsak most fejeződött be - végén 12 pályából álló létesítmény áll majd rendelkezésre. Az akadémián - amely az első ilyen jellegű létesítmény Szlovákiában - jelenleg 260 fiatallal több mint 30 szakképzett edző foglalkozik.

Világi Oszkár a nagyarányú fejlesztésekkel kapcsolatban, ambícióit firtató kérdésre válaszolva azt mondta: "be akarom bizonyítani, hogy minőségi focit tudunk csinálni Dunaszerdahelyen." Hozzátette: hosszú távú céljuk természetesen a bajnoki cím megszerzése, de addig - mint mondta - még sok fáradtságos munka van hátra. 

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?