Világcsúcsok, premierek és a román sport „helsinkije” – a riói olimpia számokban

A brazíliai olimpiai játékok befejeztével összegyűjtöttünk néhány érdekesebb adatot. Az elmúlt két hétben számtalan sporttörténeti pillanatot láthattunk, rekordok sora dőlt meg, de akadtak csalódást keltő teljesítmények is, így például a román ötkarikás csapat éremszegény szereplése.Rekordszámú dobogós helyezést ért el az Amerikai Egyesült Államok küldöttsége, amely utcahosszal végzett a táblázat élén 121 éremmel, ebből 46 arany. Kiváló olimpiát zárt a második helyezett brit csapat, a 2012-es játékok házigazdái lekörözték az ázsiai sportnagyhatalmat, Kínát. 

Valamivel több mint 11 ezer sportoló versenyzett az első dél-amerikai olimpián, 28 sportág 306 versenyszámában osztottak érmeket a szervezők. A golf 112 év szünet után tért vissza az olimpia műsorára, Rio de Janeiróban ugyanakkor bemutatkozott a hetes rögbi. Újdonság, hogy a tornaversenyek gálaeseménnyel zárultak.

Íjászat, úszás, pályakerékpár, atlétika, súlyemelés – ezekben a sportágakban 27 világcsúcs dőlt meg összesen. Hosszú Katinka új rekordot úszott 400 vegyesen, míg a kenyai Vivian Jepkemoi Cheruiyot felülmúlta Szabó Gabriella olimpiai csúcsát az 5000 méteres síkfutásban.

8 arany, 3 ezüst, 4 bronz – a magyar olimpikonok nem tudták túlszárnyalni a londoni helyezést, ami a végső éremtáblázatot illeti, de Magyarország így is az előkelő 12. pozíciót foglalta el az országok rangsorában. Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstéremmel bekerült a XXXI. nyári olimpia legeredményesebb sportolói közé, akárcsak a kajak-kenuban triplázó Kozák Danuta.Hasonlóan gyenge szereplésre a román küldöttség részéről 64 éve volt példa, az 1952-es helsinki olimpián román színekben 114 sportoló indult, de csak négy érmet sikerült kiharcolniuk. Az akkori 1–1–2-es mérleg igencsak hasonlít a riói teljesítményre. 

Első alkalommal nyert olimpiai aranyat a következő 5 ország: Koszovó (Majlinda Kelmendi, cselgáncs), Puerto Rico (Monica Puig, tenisz), Szingapúr (Joseph Schooling, úszás), Fidzsi-szigetek (férfi rögbicsapat), Vietnám (Hoàng Xuân Vinh, sportlövészet)

Az érmek kontinens szerinti eloszlása: Európa 48, Amerika 22, Ázsia 21, Óceánia 5, Afrika 5 százalék.

Megszilárdította első helyét az örökranglistán minden idők legtöbbet díjazott olimpikonja, Michael Phelps immár 28 éremmel büszkélkedhet. Usain Bolt, a jamaicaiak sprintere kilencedik aranyérmét is megszerezte Brazíliában.

A szervezők ötezernél is több doppingtesztet végeztek el, ami a legátfogóbb doppingellenes eljárást jelenti az olimpiák történetében.

A világ lakosságának fele bekapcsolódott a televíziós közvetítésekbe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?