Rio 2016: Duranték bezsákolták az aranyat

Nagyon sima győzelmet aratott az Egyesült Államok férfi kosárlabda-válogatottja a riói olimpia döntőjében. A 30 pontos Kevin Durant vezetésével a torna favoritjai 96:66 arányban pipálták le a szerbeket.

A döntő jóformán már a nagyszünetre eldőlt. A szerb játékosok az első negyedben még jól tartották magukat, de a második játékrészben az amerikaiak begyújtották a rakétákat: Kevin Durant egymás után szórta a hármasokat, így a találkozó felénél 23 ponttal vezetett Krzyzewski mester csapata. A tengerentúli alakulat fegyelmezetten és hatékonyan védekezett, a szerbek nehezen tudták feltörni az amerikai falat. Milos Teodoszicsék 24 triplával próbálkoztak, de ebből mindössze négy akadt be. A túloldalon 31 kísérletből tíz volt pontos.

A mérkőzés színvonala nagyot zuhant a második félidőre, a szerb kosarasok lassan belenyugodtak a vereségbe, míg a Team USA egy-egy támadásnál a látványos befejezésekre törekedett. Az amerikai együttesből mindenki dobott legalább két pontot, Szasa Djordjevics pedig szintén bevetette a cserejátékosait. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az aranyérmes csapatból Kevin Durant, a dupla-duplázó DeMarcus Cousins (13 pont, 15 lepattanó). A szerbeknél Nemanja Nedovics zárt a legtöbb ponttal, az Unicaja Malaga kosárlabdázója 14 egységig jutott.

Jóval izgalmasabb csatát hozott a bronzmérkőzés Ausztrália és Spanyolország válogatottja között. A kiélezett végjátékban Sergio Rodriguez büntetői bizonyultak perdöntőnek. Öt másodperccel az utolsó dudaszó előtt a minimális hátrányban levő ausztrálok még vezethettek egy támadást, de már nem sikerült megfordítaniuk az állást. A spanyolok végül 89:88-ra győztek.

A női mezőnyben is amerikai siker született korábban. Az aranymeccsen az Egyesült Államok legjobbjai közel negyven pontot vertek a spanyolokra, míg a szerb lányok a franciák legyőzésével szerezték meg a bronzot.

Kapcsolódók

Kimaradt?