Veterán autók mérték össze erejüket, szépségüket (GALÉRIA)

Marosvásárhelyen örülhettek a veteránautó- és régimotor-rajongók: a hétvégén nem csak olyan ritka matuzsálemeket csodálhattak meg, mint egy 1909-ben gyártott amerikai Maxwelt, egy 1927-es Studebakert, vagy egy 1921-es Ford T-modellt, hanem végigizgulhatták a kastélyrallit is. 

Románia különböző városaiból, illetve Magyarországról, Szerbiából, Olaszországból, Belgiumból, Ausztriából és Svédországból is jöttek résztvevők a Marosvásárhelyen sorra kerülő veteránautós rendezvényre, a Classic Days elnevezésű sorozatra hétvégén.

A gépkocsi-tulajdonosokat, érdeklődőket, nézelődőket, változatos program várta. A szervezők a kicsikre is gondoltak, volt színezés, hajtogatás, kartonból mikrobusz, agyagból hűtőmágnes-készítés.

Az eseményen 120 gépkocsi és motorkerékpár vett részt, ebből hatvan autó indult a kastélyrallin, azt megelőzően viszont városi sétán mutatták meg magukat.

A 200 kilométeres versenyútvonal a Maros megye területén található középkori erődtemplomok és várak mentén haladt, felejthetetlen környezetet nyújtva az amúgy is egyedi élmény mellé a veteránautó- és régimotor-tulajdonosok számára.

A szombati, Romániában első alkalommal megszervezett 2015-ös átlagtartó kastélyralli hagyományteremtő, a szervezők és az eseményen résztvevő veteránautó-szerelmesek az esti vacsoránál már a következő idényt tervezték.  

Ritka matuzsálemek

A Ligetben kiállított járgányok között például egy 1909-ben gyártott amerikai Maxwelt  is megcsodálhatott a közönség. A tulajdonosa Bukarestből szállítatta Marosvásárhelyre a gyönyörűen rendben tartott autót.

A kiállítás érdekessége volt az a Studebaker is, amely az Egyesült Államokban 1927-ben futott le a gyártószalagról. Az autó óránként akár a 90 kilométeres sebességet is képes elérni, és 100 kilométeren 15 liter üzemanyagot fogyaszt.

Az 1921-es Ford T-modell a gyártási évétől működőképes, óránként 64 kilométeres sebességgel képes „száguldozni”, és ugyancsak 15 litert „eszik” száz kilométeren.

A matuzsálemek többségét leginkább Amerikában gyártották. Például az 1954-es Chevroletet, amely száz kilométeren 14-t fogyaszt, és képes 130 kilométer/órás sebességgel haladni. Francia ellenben az a Chenard et Walker, amelyet 1932-ben gyártottak, óránkénti sebessége eléri a 80 kilométert, fogyasztása a 10 litert.

A német gyártmányúak között a kedvenc az a kis BMW, amelyről csak annyit sikerült megtudnunk, hogy 1958-ban gyártották és Bukarestből érkezett saját kerekein. A gépkocsi érdekessége, hogy kétszemélyes, háromkerekű, egyetlen ajtaja elől nyílik.

Szintén német büszkeség az 1886-os Mercedes Benz Motorwagen a 954 köbcentijével, óránkénti 16 kilométeres sebességével és 0,5 lóerős (Hp) teljesítőképességével. Kiállítottak még bogárhátú Volkswageneket, kisbuszokat, Skodákat, Daciakat, Trabantokat, valamint kisméretű harckocsikat, tankocskákat, motorkerékpárokat, amelyek csak úgy vonzották látogatókat, a cikk szerzőjének tetszését már kevésbé.

A három napos rendezvénysorozattal a szervezők elégedettek, sokan eljöttek, érdeklődtek, nézelődtek, tetszett az esemény a résztvevőknek is – mondta László Róbert szervező, a Classic Car Club vezetője. 

Kimaradt?