Csalódtak a székelyekben a magyar szurkolók

Csalódtak székelyföldi fogadtatásukban a román-magyar mérkőzésre kiutazó szurkolók. Hazatérése után számolt be erről egyikük a pecsinapilap.hu-nak. Azt mondta: Dél-Erdélyben „nyomort és pusztulást” látott.

Nem ismétlődtek meg idén Székelyföldön a román-magyar mérkőzésre kiutazó magyar drukkerek tavalyi élményei. Egy részük busszal utazott Bukarestbe, és a meccs előtti napon Gyergyószentmiklóson szállt meg. Egy nevét elhallgatni kívánó pécsi szurkoló a pecsinapilap.hu-nak elmondta, a helyi magyarok fogadtatása miatt némileg csalódottak voltak.

Bár a gyergyóiak alapvetően kedvesek voltak velük, már nem történt meg az, ami a tavalyi román-magyarra való kiutazásukkor: akkor ugyanis a magyar drukkerek úgy érezhették magukat, mint a második bécsi döntést követően a honvédek, mert Székelyföldön csókokat dobtak nekik a lányok. A drukker azt is elmesélte, hogy szinte minden társát elkeserítette az a nyomor és pusztulás, amelyet Dél-Erdélyen átutazva tapasztaltak, s amelyet a drukkerek a Ceausescu-rezsim utolsó tombolását jelentő falurombolások következményeinek tudták be.

Bezámolója szerint az út alatt "alig vegzálták" őket a helyi rendőrök, viszont Brassóban - amelynek külső kerületeit kihalt, lepusztult holdbéli tájként írta le - már egyre több román szemét szúrta a hosszú magyar konvoj. Ekkor kezdődött a szinte Bukarestig tartó mutogatás és bekiabálás. A helyzeten az sem segített túl sokat, hogy a helyi rendőrök kocsikat engedtek be a konvoj buszai közé, amelyekből néhány román zászlót is meglengettek.

Kellemesen csalódtak Bukarestben

A magyar drukkerek ugyanakkor kellemesen csalódtak Bukarestben. „Lehet, hogy minket kifejezetten Bukarest szép részein vezettek fel, de egész kulturáltnak tűnt a román főváros, és a velünk szembeni ellenségeskedés is összehasonlíthatatlanul mérsékeltebb volt” – írta le tapasztalatait a pécsi szurkoló. A drukkerek elég jó véleménnyel voltak a román hatóságokról és a stadion biztonsági embereiről is, az előbbiek közül sokan beszéltek magyarul, az utóbbiakkal pedig angolul lehetett kulturált hangnemben kommunikálni.

A románok egymást intézték el. Balhé a mérkőzésen csak a románok között volt, szurkolók egymást, a rendőrök és a biztonságiak pedig a drukkereket ütötték. A pécsi drukker így látta az eseményeket: „Természetesen meg kellett tapsolnunk a románokat, amikor egymást gyepálták, de ugyanígy megtapsoltuk a biztonságiakat és a helyi rendőröket is. Arról csak olvasni lehetett, hogy a biztonságiaknál vipera is volt, ami nyilván szemét dolog, én speciel ezeket nem láttam, valószínűleg a távolság miatt. Viszont nem kell sem a biztonságiakat, sem a rendőröket elítélni szerintem, mivel ahogy a románok provokálták őket, nem csodálkozom, hogy ez lett a vége. Itthon ezt egy jelentéktelenebb meccsen nem lehetne megcsinálni. Volt, aki pirotechnikát dobott, egy másik drukker pedig zászlórudat dobott közéjük.”

Kapcsolódók

Kimaradt?