2022-es katari foci-vb: kínkeserves magyar győzelem, megszenvedett román döntetlen

Magyarország egy Andorra ellen kínkeservesen kibrusztolt győzelemmel, Románia pedig egy ugyancsak megszenvedett gólnélküli döntetlennel zárta a 2022-es katari világbajnokság európai selejtezősorozatának szeptemberi körét.

Mint írtuk, a Marco Rossi vezette magyar labdarúgó-válogatott pár napon belül Angliától 4-0-ra, Albániától pedig 1-0-ra kikapott, így a korábban elfoglalt 2. helyről visszacsúszott az I-csoport 4. pozíciójára. Szerda este, az Andorra elleni mérkőzésnek ad volt a tétje, hogy a magyar válogatott tudja-e tartani a lépést az ugyancsak hazai pályán játszó Albániával, amely papírforma szerint 5-0-s győzelmet aratott San Marino fölött. A csoport rangadóját Varsóban rendezték, ahol a házigazda lengyelek a ráadáspercekben egyenlítve fosztották meg Angliát attól a lehetőségtől, hogy már hat forduló után matematikailag is bebiztosítsa részvételét a katari világbajnokságon.  

A budapesti Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott 50 ezer néző előtt futott ki Andorra ellen. A csapat jól kezdett és már a kilencedik percben megszerezte a vezetést az albánok otthonában elveszített összecsapást pozitív koronavírustesztje miatt kihagyó Szalai Ádám találatával. Fotó: MTIA csapatkapitánynak ez volt a 25. gólja a válogatottban. A második magyar találatra sem kellett sokat várni, egy szöglet után Botka Endre pályafutása első gólját szerezte a nemzeti csapatban. A folytatásban is fölényben futballozott a magyar együttes, de igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani.

A második félidőre a szünetben beállt Szoboszlai Dominiknak és Sallói Dánielnek köszönhetően jóval veszélyesebb lett a magyarok támadójátéka, de nem tudták növelni az előnyüket.

A 67. percben elképesztő jelenetsort láthatott a közönség: az andorraiak úgy szereztek gólt, hogy csatáraik három lepattanó lövésből sem találták el a kaput, de a magyar védőkön „flipperezve” a labda a hálóba jutott. A komikus találatot végül les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A vendégek a 82. percben egy rögzített helyzetet követően mégis szépítettek, a közönség jó része pedig fütyülni kezdett. Az andorraiak tűzbe jöttek és megpróbálták letámadni a láthatóan megzavarodott magyarokat, így meglepően izgalmas lett a végjáték, de az eredmény nem változott.  A magyarok hat nyeretlen összecsapást követően diadalmaskodtak újra.

Rossi: „lesz mit megbeszélnünk”

„Az első fél órát követően azt gondolhattuk, eldől a mérkőzés, de ezt követően úgy kezdtünk játszani, mint az angolok ellen, amikor elfelejtettük az első gól után, mit kellene csinálnunk. Nem lehet négyszer-ötször úgy érkezni a 16-oson belülre, hogy abból nem lesz semmi. Túl sokszor hibáztunk az ellenfél 16-osán belül, lesz mit megbeszélnünk" - mondta értékelésében Marco Rossi.

A kapitány kissé ingerülten úgy nyilatkozott, a következő kerethirdetéskor ne lepődjenek meg, ha azok a játékosok nem kapnak meghívást, akik nem teljesítik az általa elvártakat. „Ha mi nem nyújtjuk a maximumot, akkor bizony Andorra ellen össze kell tennünk a kezünket a végén, hogy nyertünk. Hat nap alatt fordult a világ, mi voltunk a nagy hősök, bár én mondtam, hogy két lábbal álljunk a földön, most pedig mi vagyunk, akiket ki kell dobni a kukába. Hallom, hogy mondjon le, olyan játékosokat hívjunk be, akik korábban már voltak? Három évvel ezelőtt a Nemzetek Ligája harmadik csoportjában szerepeltünk, most sztárcsapatokkal fogunk találkozni, ott voltunk az Eb-n, most pedig én szégyellem magam az ötvenezer ember előtt, de öngyilkos nem lehetek, mert családos ember vagyok” – fakadt ki Marco Rossi.

A kvalifikációs sorozat októberben folytatódik, a magyar csapat előbb 9-én az albánokat fogadja, majd az Európa-bajnoki döntős angolok otthonába látogat 12-én.

Európai világbajnoki selejtezők, I-csoport, 6. forduló

  • Magyarország –Andorra 2-1
  • Lengyelország-Anglia 1-1
  • Albánia-San Marino 5-0

1. Anglia                   6     5      1    -   18- 2   16
2. Albánia                 6     4     -    2   10- 6   12
3. Lengyelország     6     3     2    1   19- 8   11
4. Magyarország     6     3     1     2   12-10   10
5. Andorra                6      1     -    5    4-14    3
6. San Marino          6      -     -    6    1-24    0

Elszalasztott lehetőség Szkopjéban

Nem várt esély szalasztott el a Mirel Rădoi vezette román labdarúgó-válogatott szerda este azzal, hogy „csak” döntetlent játszott Szkopjéban Észak-Macedónia csapatával, ugyanis egy sikerrel felkapaszkodhatott volna a pótselejtezőt érő 2. helyre. Történt ugyanis, hogy a J-csoport 6. fordulójának első szerdai mérkőzésén - óriási meglepetésre – az eddig pont nélküli sereghajtó Liechtenstein 1-1-es döntetlenen tartotta Örményországot. A csoportot vezető Németország papírforma szerinti nagyarányú győzelmet aratott Izlandon, így a román–északmacedón összecsapás tétje megsokszorozódott.  

Mirel Rădoi dolgát nagyon megnehezítették a sérülések és pozitív koronavírustesztek, így a trikolórok egy „összefércelt” csapattal futottak ki a szkopjei Nemzeti Stadion gyepére. Az Örményországból érkezett hír, miszerint Liechtenstein pontot rabolt a csoportmásodiktól mindkét csapatot felvillanyozta, a hazaiakat talán kicsit jobban is, akik egyértelműen magukhoz ragadták a kezdeményezést. Egy korai román helyzet után, az északmacedónok jártak közelebb a vezetés megszerzéséhez, amikor Elmas lövését Niță védte. Amúgy a román kapus volt a mérkőzés embere, hiszen ugyanannak az Elmasnak és Bardinak a próbálkozását is hárítani tudta és ezzel oroszlánrészt vállalt abban, hogy a trikolórok nem hagyták el vesztesen a pályát.

A román válogatott 2 győzelemmel és egy döntetlennel zárta a szeptemberi selejtezőmérkőzéseket és ezzel, valamint riválisai rendkívül rossz szereplésének köszönhetően ismét esélye mutatkozik arra, hogy elcsípje a pótselejtezőt érő második helyet.

Európai világbajnoki selejtezők, J-csoport, 6. forduló

  • Örményország–Liechtenstein 1–1
  • Izland–Németország 0–4
  • Észak-Macedónia–Románia 0–0

1. Németország         6      5       –      1       17–2        15
2. Örményország       6      3      2      1        7–9         11
3. Románia                 6      3      1       2        9–6        10
4. Észak-Macedónia  6      2     3       1        11–6        9
5. Izland                       6      1      1       4        6–14       4
6. Liechtenstein         6       –     1       5         2–15        1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?