Liga 1: ki küzd a bajnoki címért, ki harcol a kiesés elkerüléséért?

Pénteken két mérkőzéssel megkezdődött a labdarúgó Liga 1 tavaszi idénye.

A 22. forduló első két összecsapása nem sikerült túl fényesen a hazai csapatok számára, hiszen a Concordia kikapott a FC Botoșanitól, a Medgyesi Gaz Metan pedig csak döntetlenre volt képest az Astra Giurgiu ellen. E két eredmény nyitottabbá tette a felsőházi rájátszást biztosító helyekért folyó harcot, ugyanis a dobogós, és felfele kilógó Kolozsvári CFR, FCSB és CSU Craiova mögött hét csapat küzd a fennmaradó három helyért.

Legjobb pozícióban a Sepsi OSK van, amely jelenleg 33 ponttal a 4. helyen van a tabellán és vasárnap délután az utolsó helyen álló, kiesésre ítélt FC Voluntarihoz látogat. Eugen Neagoe egyesülete egy esetleges győzelemmel 36-ra növelné pontjai számát és „hátradőlve” figyelhetné a FC Viitorul–CSU Craiova mérkőzés kimenetelét. Ezen a meccsen dőlhet el, hogy a Sepsi megcélozhatja-e a dobogó legalsó fokát a hátramaradó 4 fordulóban vagy nagy lépést tesz a play-off helyet garantáló 4. hely megőrzése felé. Amennyiben a Viitorul legyőzi a Craiovát, akkor a Sepsi és a tengerparti alakulat is 2-2 pontra közelíti meg az oltyánokat. Ha viszont vendéggyőzelem születik, akkor a Craiova 41 pontjával ellép üldözőitől, viszont a Sepsinek is segít, hiszen a háromszékiek (természetesen csak Voluntari legyőzése esetén) így leszakíthatják magukról Gheorghe Hagi csapatát. Egy döntetlennel „légüres térbe” kerülne a Sepsi, nyitott maradna az a kérdés, hogy hova sorol be a végelszámolásnál a sepsziszentgyörgyi csapat.

Sokkal egyértelműbb a Kolozsvári CFR feladata, amely 46 pontjával vezeti a tabellát és már matematikailag is bebiztosította felsőházi rájátszási helyét. Toni Conceicao csapata 6 pontos előnyre tett szerint a második helyen álló FCSB-vel szemben és a hátralevő alapszakaszbeli fordulókban az az elsődleges célja, hogy ezt az előnyt megőrizze, illetve lehetőség szerint növelje. A vasutasok szombaton este 20 órától azt a Nagyszebeni FC Hermannstadt együttesét fogadják a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban, amelyet volt edzőjük Vasile Miriuță irányít. S nem is rosszul, ugyanis a kiesés elkerülése ellen küzdő csapatot felhozta a 8. helyre és elméletileg még a play-offra is odaérhetnek. Miriuță jól ismeri a CFR játékosait, nagy taktikai csatára van kilátás az erdélyi rangadón.

Elméletileg könnyebb dolga lesz a FCSB-nek, amely szombaton 14 órától a Dunărea Călărașihoz látogat. A borítékolható vendéggyőzelem nyomás alá helyezné a CFR-t, amely így a 6 pontos előny megtartásáért lépne pályára az esti órákban.

Labdarúgó Liga 1, a 22. forduló mérkőzései
Concordia-FC Botoşani 0-1
Gaz Metan-Astra 1-1
Dunărea Călăraşi-FCSB (szombat, 14:00)
Kolozsvári CFR-Nagyszebeni FC Hermannstadt (szombat, 20:00) 
FC Voluntari-Sepsi OSK (vasárnap, 17:00) 
Viitorul-U Craiova (vasárnap, 20:00) 
Dinamo-Poli Iaşi (hétfő, 20:00) 

Kapcsolódók

Kimaradt?