Sepsiszentgyörgyről indul Székelyföld Kerékpáros Körversenye

Sepsiszentgyörgyről indul augusztus 7-én a 12. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, amelybe tizenhárom csapat nevezett be, és öt nap alatt több mint 700 kilométert bicikliznek. Idén a verseny közel fele Kovászna megyében zajlik, számoltak be csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon a szervezők, akik rámutattak: az eddiginél nagyobb összefogás alakult ki, hiszen tizenkét év után első alkalommal a térség hét önkormányzata támogatja anyagilag a rangos sporteseményt.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, az országúti kerékpáros körverseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a Kovászna és Hargita megyei önkormányzat mellett az öt megyei jogú város is beszáll a finanszírozásba, így Csíkszereda 100 ezer lejjel, Sepsiszentgyörgy 50, Hargita és Kovászna megyék 40-40, Székelyudvarhely 15, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely egyenként 7,5 ezer lejjel támogatják az augusztus 7-e és 11-e között zajló sportrendezvényt.

A 2007-ben első alkalommal megszervezett verseny történetében sokáig Csíkszereda volt a központja az eseménynek, tavalytól szakítottak ezzel a hagyománnyal, idén a verseny közel fele Kovászna megyében zajlik. Idén nemcsak a felvezető prológ lesz Sepsiszentgyörgyön, hanem lesz egy külön háromszéki etap, amit Kastély-etapnak neveztek el.

A hagyományos, a Hargitán többször is áthaladó szakasz a Király-etap, míg az Olt mentén, a Maros és ezen belül a Küküllő völgyében haladó a Folyók-szakasza. Az idei 13 csapatból 4 Romániából, 3 Magyarországról, 2 Ausztriából, egy Kazahsztánból, egy Hollandiából, egy Olaszországból, és egy a Modvai Köztársaságból áll rajthoz, a díjak összértéke 14 000 euró.

A kerékpáros körverseny az egyetlen olyan rendezvény, mely Székelyföld nevét viseli, regionális, politikai, térségmarketing és turisztikai szempontból is fontos, Székelyföldet olyan szinten promoválja, amilyen szinten kevés rendezvény teszi, hangsúlyozta Ráduly Róbert.

A szervezőbizottság elnöke szerint a körverseny válaszúthoz érkezett, ezen a szinten nem szabad folytatni. Szerinte, jövőre vagy leállnak, vagy szintet lépnek, és egy divízióval fentebb neveznek a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség naptárában. Mindehhez megvan már a tapasztalatuk, és megfelelő az utak minősége is, így színvonalas pályaválasztásra van lehetőség, mondta Ráduly Róbert. Hozzátette: a magasabb versenykategória azt jelentené, hogy csak a kontinentális csapatok nevezhetnének, viszont az összdíjazást is legalább másfélszeresére kell majd emelni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?