Unguri despre unguri: erdélyi magyarokat bemutató román nyelvű podcast indult

A közösségükért dolgozó erdélyi magyarokat mutat be a román közösség számára, román nyelven Szilágyi Szabolcs kolozsvári rádiós műsorvezető új online beszélgetéssorozata, az Unguri despre unguri. A podcast, amely hétfőn indult útjára a Facebookon, a Kolozsvár melletti Mérából, egy csűrben berendezett stúdióból jelentkezik. 

Szilágyi Szabolcs szerint könnyebb elmondani, hogy miről nem szól ez a podcast: nem politizál, nem tematizálja a román-magyar ellentéteket, és nem akarja megmondani, hogy ki volt az első Erdélyben. Inkább olyan embereket mutat be, akik „egyébként magyarok”, és tesznek valamit a közösségükért, nem mentek el máshova, hanem itthon próbálnak meg élni.

Az ötlet, mint fogalmazott, nem hirtelen kipattant szikra volt, hanem inkább egy folyamat eredménye, és tulajdonképpen a járvány legbezártabb időszakaiban érlelődött, árulta el Szilágyi Szabolcs. „Sokat gondolkoztam azon, hogy mindazok mellett, amit én a médiában csinálok, kéne valami olyasmit is csinálni, ami teljesen az enyém, és tulajdonképpen a podcast adta magát. Akkor kezdtem barátokat, ismerősöket kérdezgetni, hogy mi a véleményük erről” – mesélte.Szilágyi Szabolcs

Ekkor merült fel a kérdés, hogy kinek szóljon a műsor, és mivel az erdélyi magyarság viszonylag kis létszámú, a legtöbb „eladható” történetet pedig már feldolgozták valamilyen formában, a műsorvezető új megközelítést keresett. Felmerült benne, hogy próbáljon meg kolozsvári vonatkozású témákat Székelyföld fele megmutatni, vagy erdélyi történeteket magyarországi célközönséghez eljuttatni, de végül amellett döntött, hogy a román közönséget szólítja meg. Abban minden ismerőse egyetértett vele, hogy románul kell felvenni az adásokat, mivel úgy lehet a román közönséget a legjobban megszólítani.

A podcast elkészítésében Szilágyi Szabolcsot Kőmíves István és Bethlendi Tamás segíti, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy minden adásnak partnere legyen egy helyi termékeket forgalmazó cég.

Az első műsor után bátorító, pozitív reakciókat kaptak

Szilágyi Szabolccsal arról is beszélgettünk, hogy mennyire sikerült elérni a román közönséget az első adás után, amelynek egy erdélyi biciklitúrákra szakosodott cég vezetője, Tyukodi Szabolcs volt a meghívottja. Mint fogalmazott, minden ilyen történet a közösségi médiában próbál „széles karcsapásokkal hullámokat verni”, így az első körben az ismerősöket és barátokat éri el, így először inkább magyarok érdeklődtek a projekt iránt. „Emellett nagyon hamar megjelentek a románok is, egyrészt az én ismeretségi köröm, rádiós román kollégák, de lassan-lassan jelentek meg ismeretlenek is a Facebook-oldal kedvelői között, és akkor már az az érzése az embernek, hogy sikerült azért eljutni a román közönséghez is” – részletezte.

Mint mondta, az első adás nézettségével kapcsolatban panaszuk nem lehet, hiszen sikerült elérniük 7000 embert. A visszajelzések is mind pozitívak voltak, folytatásra bátorítottak. Az ötletgazda szerint a továbbiakban is törekedni fognak arra, hogy bővítsék a román nézőközönséget, hiszen ez az elsődleges céljuk. Emellett hangsúlyozta, hogy a podcastnek akkor lenne értelme, hogyha megállna a lábán és egy folytatható történet lenne. „Első körben azt mondtuk, hogy leforgatunk néhány részt, elindulunk vele, és lássuk, hogy mik a reakciók. Lássuk, hogy mekkora a nézettség, egyáltalán van-e igény erre? Úgyhogy gyakorlatilag piackutatást végzünk, és reméljük, hogy ha tetszik, akkor még nagyon sok évad és adás elkészülhet” – fejtette ki.

A podcast következő részeiről a későbbiekben várhatók információk az Unguri despre unguri Facebook-oldalon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?