Magyarország átvette a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát

Magyarország Mihai Fifor honvédelmi miniszter jelenlétében átvette pénteken az aradi várban a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnokságát.

Mihai Ioniţă, a 191-es Radu Golescu Ezredes Gyalogoszászlóalj parancsnoka átadta a parancsnokságot Vadász Péter alezredesnek, a hódmezővásárhelyi Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj parancsnokának. Ebből az alakalomból megemlékeztek a közös zászlóalj felállításának húsz éves évfordulójáról.

"A közös zászlóalj nagyon sok közös gyakorlatot tartott az elmúlt húsz esztendőben. A két hadsereg közötti rendkívül jó kapcsolat azt bizonyítja, hogy együtt erősebbek vagyunk" - nyilatkozta Mihai Fifor védelmi miniszter. A ceremónia a zászlóalj felvonulásával zárult.

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóaljat 1998. március 20-án hozták létre. A román hadseregnek ez volt az első ilyen jellegű egysége, és ez volt az világon az első zászlóalj szintű közös egység, amelynek 899 tagja van.

A zászlóalj parancsnokságát éves váltásban látják el a két ország képviselői. A zászlóalj romániai székhelye az aradi várban van. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?