Újra Csíkszeredába érkezett a Geofolk projekt kiállítása

Csíkszereda főterén állították ki Dávid Botond székelyudvarhelyi fényképész Geofolk elnevezésű projektjének alkotásait. A közel 2500 népviseletet ábrázoló fotó 10 éves munka eredményeként készült el.

Második alkalommal állították ki a Dávid Botond székelyudvarhelyi fényképész által megálmodott és megvalósított, Európai Polgár-díjjal jutalmazott Geofolk projekt népviseleteket ábrázoló fotóit csütörtökön délután. A projekt ötletgazdája, Dávid Botond fényképész azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ összes népviseletét egy kiállítás formájában ábrázolja. A kiállítás jelenleg közel 2500 fényképet foglal magában, és ez a szám folyamatosan bővül.Néptáncosok előadása tette színesebbé a kiállításmegnyitót | A szerző felvételei

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a kiállítás csütörtöki megnyitója alkalmával felidézte, hogy 2021 februárjában egyszer már bemutatták a hargitai megyeszékhelyen a projekt képeit, ám akkor egy téli vihar elsodorta a felállított tablókat. „Akkor is megfogalmaztuk, hogy hihetetlen értéktárral bír Európa, ahol különböző népcsoportok értékei találkoznak, népi kultúrák bontakoznak ki. Ezeknek az értékeknek a kavalkádja akkora kincs, amelyet kár lenne ne bemutatni” – fogalmazott a városvezető.

A 2021-es állapotához képest 300 felvétellel kibővített kiállítás ezúttal a Magyarság Háza szervezésében érkezett Csíkszeredába. Az intézményt vezető Csibi Krisztina elmondta: a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából indítottak egyhetes programsorozatot, amelynek jelentős helyszínei vannak Székelyföldön. Ennek a programnak az egyik állomása a csíkszeredai Geofolk kiállítás.

„Ez a színes kavalkád nagyon szédítő első pillanatra, aztán nagyon el lehet benne veszni. Érdemes megfigyelni, milyen sokfélék vagyunk, hányféleképpen gondolkodunk a viseletről, a megjelenésről, milyen sok üzenete van egy-egy ruhadarabnak. Engem mindez megerősített abban, hogy ki vagyok, hiszen a bukovinai népviseletek is megjelennek itt” – emelte ki Csibi Krisztina.Dávid Botond

Dávid Botond, a képek alkotója köszöntőjében hangsúlyozta: a projekt sikerességéhez szükség volt arra a 2500 emberre, akik a felvételeken szerepelnek. Mint hozzátette: a munka során megtanulta, mennyire fontos egymás kultúrájának az elfogadása. „Úgy tudjuk értékelni a miénket, ha látjuk a másokét is” – fogalmazott Dávid Botond.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?