Több mint fél évszázad után újra Beatles dal vezeti a brit slágerlistát

A Beatles a Now And Then című új számával az Egyesült Királyság slágerlistájának élére került, 54 évvel az után, hogy utoljára az első helyen álltak, írja a hvg.hu.

Ezzel a Beatles átvette a két listavezetés között eltelt leghosszabb idő rekordját Kate Bush-tól, aki tavaly a Running Up That Hill (A Deal With God) című számmal került a csúcsra 44 évvel azután, hogy a Wuthering Heights című számával 1978-ban a lista élére állt.

A dal John Lennon 1970-es években készült otthoni felvételéből származik, és csak az év elején fejezték be a Beatles-tagok, Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr. A dal mesterséges intelligencia felhasználásával készült.

Utoljára 1969-ben a The Ballad of John And Yoko volt a listavezető, ami 54 évnyi szünet – a leghosszabb a brit slágerlisták történetében.

Ez „elképesztő”. „Teljesen megszédített mondta el – Sir Paul. Ez egy nagyon érzelmes pillanat számomra. Imádom!” – olvasható a SkyNews cikkében.

Ez a 18. első helyezése a legendás négyesnek, a brit slágerlisták történetének legtöbbet díjazott előadóinak, akiket a Westlife követ 14 első helyezéssel és a Take That 12-vel. A brit slágerlisták élére jutott dalok számát tekintve is egyenlítettek Elvis Presley-vel.

John Lennon felesége, Yoko Ono, Lennon 1980-ban történt halála után adta a Now And Then című dalt, valamint a Free As A Bird és a Real Love nyers felvételeit tartalmazó kazettát a zenekar többi tagjának, amely utóbbi kettőt átdolgozva az 1990-es évek közepén adtak ki.

Ez idő alatt a Beatles-tagok – köztük a 2001-ben elhunyt George Harrison – a Now And Then zenéjén is dolgoztak, de nem adták ki. Akkor a technológia korlátait okolták, ami miatt nem tudták Lennon énekét megfelelő minőségben előhívni róla.

Az új, mesterséges intelligenciát is felhasználó hangrestaurációs technológia lehetővé tette, hogy Lennon eredeti demóját megtisztítsák, és felhasználják Harrison 1995-ből származó elektromos és akusztikus gitárfelvételeivel együtt, miközben Sir Ringo és Sir Paul is játszanak a dalban.

A Beatles első listavezető dala a From Me To You volt 1963 áprilisában, és a slágerlisták élére került többek között a Hey Jude, a Help! és az All You Need Is Love.

Kapcsolódók

Kimaradt?