Több mint 4500-an látogatták meg az újranyitás utáni első hónapban a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumot

Az újranyitást követő első hónapban a Patikamúzeum 4500 látogatót vonzott, ami jelentős növekedés a felújítás előtti 12 hónap tízezer látogatójához képest. A Patikamúzeum számos rendezvénnyel készül az év folyamán, melyekkel céljük közelebb hozni a közönséghez az egészségügy történetét és fontosságát.

Alig egy hónappal újranyitása után a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum, az Erdélyi Történeti Múzeum értékes gyűjteménye több mint 4500 látogatót vonzott, ami jelentős ugrás a felújítás előtti évhez képest, amikor a múzeum összesen tízezer látogatót regisztrált.

A nagy érdeklődés megerősítő a múzeum vezetősége szerint. „Ez megerősíti az örökségünk iránti érdeklődést és megbecsülést, és arra ösztönöz bennünket, hogy továbbra is minőségi oktatási élményeket nyújtsunk”– idézi a múzeum igazgatóját, Dr. Felix Marcut az intézmény közleménye.

Fotók: Kiss Gábor

A Hintz-házban található Patikamúzeum ablakot nyit Erdély gyógyszerészeti és orvosi múltjára. A közelmúltban történt felújítás nyomán az épület történelmi rétegeit – a római romoktól a középkori alapokig, a 18. századi falfestményeken át a közelmúltbeli beavatkozásokig – egy olyan térben tárják fel, ahol a látogatók felfedezhetik a gyógyszerészet és az orvostudomány fejlődését, áll a közleményben.

A múzeum több mint 7000 eredeti tárgyból álló gyűjteménynek ad otthont: történelmi orvosi felszerelésektől kezdve a különböző értékes edényeken át a kéziratokig. Ezek a kiállítási tárgyak az erdélyi gyógyszerészet és orvosi gyakorlat fejlődésének történetét tárják fel.

A múzeum, közlése szerint, egy sor eseménnyel is készül, amelyek célja, hogy a közönséget bevonják és az egészségügy történetéről adjanak át nekik ismereteket. Márciusban háromféle interaktív műhelymunkát mutatnak be, amelyek elsősorban az iskoláknak szólnak az Iskola másként és a Zöld Hét keretében, de 10-15 fős csoportokban más látogatók számára is nyitottak.

Ígérnek tematikus rendezvényeket is. Ezek közül a legelső a február 24-i, A szeretet elixírje című műhelymunka, majd április 7-én Nemzetközi Egészségnapot tartanak. Június 26-ára a Drogfogyasztás megelőzésének napjára is rendezvénnyel készülnek. November 10-én a Nemzetközi immunizációs napon is lesz eseményük. „Mindegyik rendezvény célja, hogy a kolozsvári közösséget összekapcsolja az egészségügy történetével és aktualitásával” – mondta a közlemény szerint Ana-Maria Gruia, a Patikamúzeum muzeográfusa.

A Patikmúzeumnak helyet adó Hintz-ház története izgalmas, hiszen Kolozsvár első nyilvános gyógyszertáraként 1550 körül nyílt meg. Az épületet, amely közel két évszázadon keresztül a Mauksch-Hintz gyógyszertárnak adott otthont, nemrégiben felújították.

A múzeum többféleképpen is felfedezhető, információs füzetekkel (három nyelven), szakértői és virtuális idegenvezetéssel. A múzeum szerint jelenleg román és angol nyelven érhető el a virtuális idegenvezetés, de hamarosan magyarul, németül és jelnyelven is. Keddtől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható a múzeum. A belépőjegyek ára felnőtteknek 30 lej, diákoknak 7,5 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?