Több Kolozs megyei látványosság is szerepel a 12 turisztikai-kulturális útvonal tervében

A kalotaszegi gasztronómiai útvonal, körösfői hagyományos falusi házak, a várfalvi Várdomb, Sebesvár vára, az aranyosgyéresi Szentkereszty–Bethlen-kastély, valamint a gyalui vár szerepel az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának uniós forrásokból finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonalat tartalmazó tervezetében – tájékoztat közleményében az RMDSZ Kolozs megyei szervezete.

Mint írják, a felújításra javasolt nevezetességek listájára az aranyosgyéresi Szentkereszty–Bethlen-kastély, valamint körösfői hagyományos falusi házak kerültek fel, a fennmaradó nevezetességek pedig népszerűsítésre kapnak támogatást.

Ami a Kolozs megyei önkormányzat saját javaslatait illeti, a kerlési fatemplomra, a kalotaszegi és mócvidéki gasztronómiai útvonalra is forrásokat különítenek el.

Fotó: Kolozs Megyei RMDSZ

Vákár István, a Kolozs Megye Tanácsának alelnöke örömét fejezte ki, hogy több fontos javaslatukat is elfogadták. Mint nyilatkozta, külön elégtétel, hogy a kalotaszegi gasztronómiai útvonalat és körösfői hagyományos építészetet népszerűsítő, illetve felújítandó előterjesztést elfogadták. Ez azért fontos, mert mindkettő nagymértékben hozzájárul a kalotaszegi régió fejlesztéséhez, ugyanakkor Kolozs megye turisztikai lehetőségeinek kiaknázásához, a helyi történelmi, kulturális, népi és kézműves hagyományokra építve fogalmazza újra és hasznosítja a kulturális és természeti örökséget.

Fotó: Kolozs Megyei RMDSZ

„A kulturális útvonalak az örökség újfajta megőrzési és hasznosítási módját jelentik, innovatív jellegűek. A helyi közösségek számára is rendkívül előnyös, hiszen munkahelyeket teremt, a szolgáltatások bővítését, többletbevételt eredményez. Szerettük volna az Aranyosvidéken, Mezőségen áthaladó só útja elnevezésű gasztronómiai útvonalat is a nyertesek között látni, de nem adjuk fel, remélhetőleg a közeljövőben más pályázati kiírás révén megvalósíthatjuk ”– mondta Vákár István.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?