Születésnapi Bach-maratont szerveznek Kolozsváron

Harmadik alkalommal szerveznek Bach-maratont Kolozsváron. Az eseményre március 21-én, Johann Sebastian Bach születénapján kerül sor az evangélikus Pietati templomban.

Március 21-én, Johann Sebastian Bach születésnapján rendezik meg a harmadik kolozsvári Bach-maratont az evangélikus Pietati templomban. Az esemény reggel 10 órakor kezdődik, és egy déli szünetet követően az esti órákig fog tartani. A hangversenysorozat ezúttal is J. S. Bach alkotásainak változatos és színes válogatását mutatja fel, neves meghívottak előadásában. A hangszeres és kamarazenei darabok sora az idén egy-két meglepetést is tartogat: az eredetileg csembalóra írt Goldberg-variációk a nem mindennapi, szaxofon–cimbalom–gordonka átiratban fognak megszólalni, valamint első ízben hallhatjuk kortárs audiovizuális kontextusban a 3. hegedű-szólószonáta és a Komm Heiliger Geist, Herre Gott korál dallamának multimédiás feldolgozását a Strings IN connectiON együttes előadásában. Újdonságnak számít az is, hogy az esti záróhangverseny műsorában Bach-kantáták csendülnek fel.

Forrás: Wikipédia

A koncerteket élőben lehet majd követni a Bach-maraton Facebook oldalán, a BBTE Magyar Film és Média Intézet hallgatóinak közvetítésével.

Az esemény idei meghívottai: Arno KERKHOF (Hollandia – orgona), Maria PETRESCU (barokk oboa), GEBE-FÜGI Renáta (szoprán), DUFFNER Melinda (mezzoszoprán), GYÖRGY Róbert Vilmos (basszus), FILIP Ignác (harántfuvola), STRINGS IN CONNECTION – Cătălin CREȚU (multimédia) és CSENDES László (hegedű), KOSTYÁK Előd, OLÁH Mátyás (gordonka), RÉMAN Zoltán (szaxofon), RÉMAN Gergely Bálint (cimbalom), Luca PULBERE, OLÁH Boglárka Eszter (zongora), Amalia ERDŐS (csembaló), Erich TÜRK, FERENCZ-ZORGEL Szilvia (orgona), SZÖVÉRDI Csilla, DÉNES Anna, Mia MANN, ZSIGMOND Ágnes, Cosmina SALVAN, DOMAHIDI Sára, Sabin Zeno ARGINTARU, KOVÁCS Zsolt (hegedű), KIRÁLY Erzsébet, KASABIAN Kamilla (brácsa), DIMÉN Szabolcs (nagybőgő), SÓGOR Dénes, Dan BOANCĂ, Daria METEA, Ana POP, Maria BELINSCHI (zongora), LOKODI Lehel, Kristian LUPTOVITS, SÓGOR Sámuel, VAJAS Gréta (orgona).

Forrás: Bach-maraton Kolozsvár Facebook-oldala

A rendezvény szervezői rendkívül fontosnak tartják, hogy bevonják a fiatalokat, ezért partneri viszonyt alakítottak ki a város legfontosabb zeneoktatási intézményeivel: a Sigismund Toduță Zeneművészeti Főgimnáziummal, a Gheorghe Dima Zeneakadémiával, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel.

A támogatóknak köszönhetően az egynapos hangversenysorozatra a belépés díjtalan, mindemellett a szervezők adományokat gyűjtenek a kürpödi barokk orgona megmentésére és felújítására. A kürpödi Johannes Hahn-orgona (1783) a Pietati templomban talál majd új otthonra.

A kolozsvári Bach-maraton részleteiről az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

A kürpödi barokk orgona Johannes Hahn (1712–1783) orgonaépítő mester egyik utolsóként épített és fennmaradt egymanuálos, tízregiszteres hangszere. Mindez örökségvédelmi és orgonaépítő szakmai okokból egyaránt indokolttá teszi az orgona megmentését. A Szeben megyei Kürpöd (Chirpăr) szász evangélikus gyülekezetének elnéptelenedése és a templom veszélyes állapota miatt a kolozsvári egyházközség átvállalta a hangszer megőrzését. Az orgona lebontása és biztonságba helyezése megtörtént: 2022-ben Magyar Árpád restaurátor és orgonaépítő mester vezetésével a hangszert elszállították a szászhermányi orgonaépítő műhelybe. A kolozsvári egyházközség a restaurálást követően szeretné átköltöztetni a hangszert a Pietati templomba, felszentelésére a jövő évben, a Bach-maraton keretében kerülhet sor. A mentési és felújítási munkálatok összköltsége 65.000 euró (325.000 lej), melyből még hiányzik 50.000 euró (250.000 lej). Az egyházközség „téglajegyek” árusításával kéri a művészetpártoló közösség támogatását, a jegyeket a Bach-maraton teljes időtartama alatt meg lehet majd vásárolni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?