Számos új nemzetközi fellépővel tér vissza a Méra Világzenei Csűrfesztivál

Emberek, zenék, kultúrák, történetek találkozóhelye a Méra World Music, a fesztivál, amely nem alakul át minden évben, hangzott el a szervezők keddi sajtótájékoztatóján. A hetedik csűrfesztivált augusztus 4–7. között tartják Kalotaszegen, Mérában.

Bethlendi András és Varga Zoltán László főszervezők elmondták, a Méra Világzenei Csűrfesztivál mindig több volt egy szimpla zenei fesztiválnál, hiszen a főszervezők mindketten Kalotaszegről származnak, Varga Zoltán pedig éppen Mérából, ezért különösen fontos számukra a település. A főszervezők úgy fogalmaztak, a Méra World Music egy olyan nemzetközi fesztivál, amely a helyi kultúrában, a magyar táncházmozgalomban gyökerezik, ám igyekszik a világzenei szcénából is minél többet megmutatni.Helyi résztvevők a 2021-es Mérai Világzenei Csűrfesztiválon | fotó: a rendezvény Facebook-oldala

A fesztivál helyszínei nem változnak, öt helyszín lesz idén is, mondta el Varga Zoltán. „A fesztivál központi helyszíne a Szarka-telek lesz, itt világzenei és népzenei koncertek lesznek, minden koncert után pedig a csűrben táncház következik, a sátorban pedig világzenei DJ szórakoztat. A másik fontos helyszín a Gyermekporta lesz, ugyanakkor a bivalymúzeumba is bemehetnek a fesztiválozók, idén pedig templomi koncertekkel is készülünk” – ismertette.

Lesz népzene- és néptáncoktatás is

A szervezők rámutattak, szeretnék, ha a Méra Világzenei Csűrfesztivál egy kis fesztivál maradna, hiszen számukra fontos, hogy megőrizzék a családias hangulatot és minőségi zenei élményt nyújtsanak. Éppen ezért a fesztiválra összesen ezer jegyet értékesítenek, mint az eddigi években is, mivel úgy látják, ez az a létszám, amivel a fesztivál még otthonos és élhető tud maradni.

A fesztiválon minden este koncert lesz, az idei házigazda a szamosújvári Ördöngös zenekar lesz, amely helyi, mérai zenészekkel együtt lép színpadra. Mivel fontos a szervezőknek a helyi kultúra népszerűsítése, lesz népzene- és néptáncoktatás is, a helyieket bevonva fognak népdalokat, táncokat oktatni a fesztiválozóknak. Idén ugyanakkor a mesemondás is helyet kap a programban, újra visszatér Agócs Gergely, aki felnőtt és gyerek mesékkel szórakoztat nappal.Varga Zoltán László (balra) és Bethlendi András, a Méra Világzenei Csűrfesztivál sajtótájékoztatóján | A szerző felvétele A szervezők a pénteki napot a kárpát-medencei népzenének és néptáncnak dedikálják, idén a Kerekutca Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat lép fel, amely friss világzenei zenekar, az elmúlt egy évben alakult, ezt követően pedig a szarvasi gyermek szólótáncverseny legkiemelkedőbb táncosai, döntősei lépnek a színpadra közel egy órás táncos műsorral.

Az est fénypontja a pénteki napon az Erdőfű és a Kalotaszeg Legénytársulat lesz, akik kiegészülve a helyi zenészekkel a Pompás magyarok a Kalota partján című műsort adják elő.  

Barcelonából, Ghánából és az Egyesült Államokból is érkeznek fellépők

Bethlendi András úgy fogalmazott, a Méra World Music nem csak egy népi fesztivál, ennek szerves részét képezik a világzenei előadók is. Csütörtökön a Besh o droM zenekar lép fel, ők nem először járnak Mérában. Idén a fesztivált bevonták a MOST – Bridge for Balkan Music projektbe, amelynek keretén belül első alkalommal sikerült elhozni a spanyolországi világhírű Barcelona Gipsy balKan Orchestrat, teljes felállásban.

Szintén első alkalom a fesztivál számára, hogy afrikai fellépő érkezik színpadára, szombaton fog fellépni ugyanis a ghánai Alostmen zenekar, amelyet 5 különböző ghánai etnikai csoportból származó zenész alapított, és hagyományos akusztikus zenét játszanak.Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Szintén szombaton lép színpadra a Nasip Kismet ethno-jazz zenekar, amelyet a 2010 óta Budapesten élő török származású zenész, Arif Erdem Ocak álmodott meg. Ők is első alkalommal koncerteznek Mérán. Vasárnap a magyarországi Romengo zenekar koncertezik, akik oláh-cigány zenét játszanak, a tagok nagy része pedig a muzsikát anyanyelvével együtt sajátította el, a szülőktől tanulták a hagyományos cigány népdalokat, amelyeket saját számokkal és hangzásvilággal ötvözve adnak elő.

Az Egyesült Államokból egy country zenekar is érkezik a fesztiválra, az Interstate Express a hagyományos amerikai dalokat és tánczenét ötvözi a régi történetek szeretetével és hegedűjátékkal. Londonból érkezik a YekDuy Band, egy friss, lendületes akusztikus zenekar, amelyet egy zenészekből álló baráti társaság alapított. Az öttagú zenekart a magyar, szlovák és kelet-európai népzene és cigányzene iránti közös szenvedély mozgatja, az együttesben pedig fellép a mérai származású Toni Rudolf is.

A koncerteket minden este táncház és DJ zárja, az elektromos zene kedvelőinek esténként Electroclown biztosítja a zenét, aki 18 éve aktív résztvevője a kolozsvári zenei életnek, DJ-ként, ütőhangszeresként, zenészként és pedagógusként tevékenykedik. A fesztivál alatt pedig lesz jam session is, ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk.

Különleges kiállítás: így látta Mérát 1969-ben a National Geographic fotósa

A szervezők elmondták, évek óta terveznek már egy kiállítást, amelyet idén végre sikerül elhozni Mérába. A National Geographic egykori fotósa volt, Bruce Dale 1969-ben Angliától Indiáig végigfotózta a különböző cigány közösségeket, így járt Mérában is. Ez lesz az első alkalom, hogy ezeket a képeket visszahozzák Mérába, a kiállítás megnyitóján pedig a fotográfus is jelen lesz. „Egészen fantasztikus lesz ez a kiállítás, hiszen olyan kisgyermekeket fogunk látni a fotókon, akik ma a 60-as, 70-es generáció tagjai. Ugyanakkor Méra számos kiemelkedő egyénisége is megjelenik ezeken a képeken, például Árus Ferit látjuk táncolni a Mérai Cigány-hegyen” – részletezte Bethlendi András.

A szervezők hozzátették, a fesztiválra a jegyek már kaphatók, a négynapos bérlet június 15-ig 199 lejbe kerül, július 15-ig 239-be, a helyszínen pedig 279 lejért vásárolható meg. Az idei évben is lesznek hétvégi, háromnapos bérletek, június 15-ig ez 169 lejbe, július 15-ig 199 lejbe kerül, a helyszínen pedig 239 lejért lehet kiváltani. A napi belépők ára 79 lej lesz, ha online megvásároljuk, a helyszínen pedig 89 lejért kapható. A jegyek itt vásárolhatóak meg.

A szervezők hangsúlyozták, az idei fesztivál mindenféle korlátozás nélkül tud megvalósulni, ami azt jelenti, hogy sem oltási igazolványt nem kell felmutatni, sem maszkot nem kell a fesztivál területén viselni. Ugyanakkor, mint hozzátették, idén is lesznek fesztiválbuszok, amelyekkel Mérába lehet majd eljutni Kolozsvárról, ezek pedig éjszaka is közlekedni fognak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?