Szabályozni akarja a koncertjegyek árát a brit kormány

Az Egyesült Királyság kormánya szabályozni akarja a koncertjegyek árait, miután az Oasis egyik közelgő koncertjén a jegyárak túlzott mértékű drágulása felháborította a rajongókat.

Az újraalakult Oasis zenekar egy közelgő koncertjére olyan mértékben drágultak meg a jegyek, hogy a botrány egészen a brit kormányig jutott. A tervek szerint fel akarják számolni az úgynevezett dinamikus árazást, azaz rögzített árakat akarnak bevezetni a változók helyett.

Illusztráció: Pexels

Az ikonikus Oasis zenekar bejelentette, hogy 2025 nyarán újra összeállnak egy koncertsorozatra az Egyesült Királyságban és Írországban, ami 15 évvel az Oasis feloszlása után hatalmas izgalomba hozta a rajongókat. Szombaton, miután órákig vártak a jegyértékesítő platformokon, például a Ticketmaster nevű brit oldalon, sok embert kellemetlen meglepetésként ért, hogy az értékesítés előtt meghirdetett árnál lényegesen drágább jegyeket kínáltak nekik. Egyes jegyeket, amelyek eredetileg 150 font (178 euró) körüli áron voltak feltüntetve, több mint 350 fontért kínáltak.

A botrány nyomán Lisa Nandy brit kulturális miniszter vasárnap este megígérte, hogy a kormány megvizsgálja a dinamikus árazásnak nevezett gyakorlatot, amely például a repülőjegyek vásárlásánál is széles körben elterjedt, de egyre gyakoribb a koncertjegyek esetében is. Minél nagyobb ugyanis a kereslet egy adott termékre, annál drágábban kínálják azt a vásárlóknak.

A miniszter elszomorítónak nevezte, hogy az óriási mértékben felvitt árak megfosztják a rajongókat minden esélytől, hogy kedvenc zenekarukat élőben is hallhassák. Lisa Nandy bejelentette, hogy egy „igazságosabb” rendszer kialakításán kíván dolgozni. Ígérete szerint a kormány „az átláthatóság és a dinamikus árazás témáját” is be fogja venni a fogyasztóvédelemről szóló konzultációba.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?