banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Sikeresen zárult a 14. Brassói Magyar Napok – Óriási látogatottságról és emlékezetes eseményekről számoltak be a szervezők

Szeptember 22-én sikeresen lezárult a 14. Brassói Magyar Napok, amely idén is a barcasági és brassói magyarság legnagyobb kulturális találkozója volt. A szeptember 15–22. között megrendezett fesztivál közel 65 programmal várta a látogatókat, és kiemelkedő sikereket ért el mind a részvétel, mind a kulturális élmények terén. Az idei rendezvény látogatottsága minden várakozást felülmúlt, hiszen több tízezer ember vett részt a programokon, ami rekordot jelent az esemény történetében.

A rendezvény különleges ünnepi istentisztelettel indult a Brassó II. Újvárosi Református Egyházközség templomában, majd tudományos konferenciával folytatódott az erdélyi szászok autonómiájának 800 éves évfordulója alkalmából. A nyitónap fénypontja az Örökségünk a táncban című ünnepélyes gálaműsor volt, amelyen a 75 éves Búzavirág Néptáncegyüttes és Pál István Szalonna és Bandája léptek fel, lenyűgözve a közönséget. A fesztiválmegnyitó keretében adták át az Árpád-díjat is, amelyet először két fontos közösségi szereplőnek ítélték oda: a Brassói Lapok szerkesztőségének, 175 év szolgálatukért a brassói magyarság történelmének és kultúrájának őrzéséért, valamint a Búzavirág Néptáncegyüttesnek, mely immár 75 éve ápolja és élteti a magyar néptánc hagyományait.

Fotók: Brassói Magyar Napok

Kulturális hét és fesztiválhétvége

A nyolc napig tartó eseménysorozat első felében kulturális programok sokasága várta a közönséget, köztük irodalmi előadások, filmvetítések, borkóstolók, valamint történelmi és tudományos konferenciák és kiállításmegnyitók. Az Áprily dísztermében és a Reménység Házában fiataloknak és időseknek egyaránt alkalmuk adódott dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnokkal találkozni és beszélgetni, ami nem mindennapi alkalomnak számít. A Magyar vagyok – Petőfi 200 kiállítás, amely Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezett, különleges szerepet kapott a rendezvényen. A kiállításmegnyitó pompáját emelte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái is közreműködtek. Ez az esemény különösen nagy érdeklődést váltott ki, a teret teljesen megtöltötték a nézők, és a zenekar lélegzetelállító előadása emlékezetes élményt nyújtott, a műalkotásokat pedig még október 15-ig meg lehet csodálni.

A hétvége zenei programokkal és családi rendezvényekkel bővelkedett. A főszínpadon pénteken a Hooligans együttes és a Don’t Stop The Queen tribute zenekar adott az eddigieknél nagyobb tömegnek koncertet. Szombaton délután, csodás napsütésben a közönséget a helyi tehetség, Dalma és zenekara szórakoztatta. Majd este a pénteki nézőszámot felülmúlva a 100 Tagú Cigányzenekar fellépése aratott óriási nagy sikert. Vasárnap a főtér csodaszép népviseletbe öltözött fiatalokkal volt tele, népdaltól és népi muszikaszótól volt hangos, ugyanis a Magyar Napok elmaradhatatlan részére, az In Memoriam Reiff István Barcasági Néptánctalálkozóra idén 17. alkalommal került sor. Mindezek után Szandi és az Abrakazabra együttes produkciója zárta a fesztivált, a Tanácstér ezúttal is zsúfolásig volt tele.

Helyi tehetségek és közösségi programok

A Brassói Magyar Napok mindig is külön figyelmet fordított a helyi tehetségek bemutatására is. Az Áprily Lajos Főgimnázium udvarában fiatal művészek, helyi zenészek léptek fel, hogy megmutassák tudásukat a nagyközönségnek. A gyerekek és családok számára játszóház, kézműves foglalkozások és a Legendárium óriás társas is rendelkezésre álltak, így a legkisebbek is részt vehettek a fesztivál hangulatában.

A gyermekprogramok, mint a gyermektáncház, valamint különböző interaktív foglalkozások rendkívül népszerűek voltak. A hétvégén számos család látogatott el a rendezvényre, hogy részt vegyenek ezeken a szórakoztató és egyben oktató jellegű eseményeken. A fesztivál kiemelt pontja minden évben a Kronstadt Fair kézműves vásár, amelyen idén közel 130 kézműves, őstermelő és kereskedő kínálta a jobbnál-jobb portékáit a Tanácstéren. Mindemellett az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán hangulatos gasztro- és borudvar várta az érdeklődőket magyaros ételekkel, italokkal, édességekkel, így a kulináris élmények sem maradtak ki a Magyar Napok kínálatából.

Teltházas programok és rekord látogatószám

A fesztivál szinte teljes programja is teltházzal zajlott, a zenei koncertek mellett a borkóstolók és a filmvetítések is nagy érdeklődést váltottak ki. A látogatók száma idén rekordot döntött, hiszen összesen több mint 50 ezer ember vett részt a fesztivál programjain. A visszajelzések szerint a Brassói Magyar Napok egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a helyi magyar közösség mellett a környező települések lakosai körében is, akik szívesen vesznek részt az évente megrendezett eseményeken, valamint egyre több románajkút is vonzanak bizonyos programpontok. Az eladásra bocsátott jegyek több mint 95 százaléka elkelt, így nem csak az ingyenes, hanem a jegyköteles események is mind teltházasok voltak.

Íme néhány számszerűsített adat a 14. Brassói Magyar Napokról:

4 szervező egyesület, 3 fő médiapartner, 4 főtámogató, 63  program, 83 támogató és partner, 93 önkéntes, 130 termelő és kézműves, 500 fellépő és előadó, 650 fő a megnyitón, 1000 fő az Áprily Lajos Főgimnázium udvarában pénteken, 1000 fő az Áprily Lajos Főgimnázium udvarában vasárnap, 2000 fő a néptánctalálkozón vasárnap, 3000 fő az Áprily Lajos Főgimnázium udvarában szombaton, 4000 fő a kulturális hét során, 4000 fő vasárnap a Tanácstéren, 4500 fő a vásárban pénteken, 5000 fő a pénteki koncerteken a Tanácstéren, 10 000 fő a szombati koncerteken a főtéren, 12 000 fő a vásárban vasárnap, 14 000 fő a vásárban szombaton, 51 500 fő összesen a fesztiválon – hozták nyilvánosságra a szervezők.

Toró Tamás, a Brassói Magyar Napok ötletgazdája és főszervezője így értékelte az eseményt: „A 14. Brassói Magyar Napok is bebizonyította, hogy a szórványban is lehet, sőt kell olyan eseményeket szervezni, amelyek erősítik a közösségi összetartozást és identitást. A kultúra itt nemcsak szórakozás, hanem megmaradásunk záloga is. Hálásak vagyunk minden támogatónak, partnernek, fellépőnek, szervezőnek és önkéntesnek, akik hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Ez az összefogás mutatja meg, milyen erő rejlik közösségünkben. Reméljük, hogy jövőre újra megszervezhetjük akkor már 15. alkalommal, hogy folytassuk ezt a szép hagyományt a találkozások ünnepén!”

További részletek és visszatekintés a fesztiválról elérhető a Brassói Magyar Napok hivatalos Facebook-oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?