Siculus fesztivál: zenei múlt és jövő találkozik Székelyudvarhelyen

Három napon át, péntektől vasárnapig élő zenétől lesz hangos a székelyudvarhelyi Márton Áron tér, ahol a Siculus Fesztivál és Tehetségkutatót rendezik meg immár kilencedik alkalommal. Vendégként visszatér egy 50 évvel ezelőtti fellépő, az 1971-es kiadás egyik díjazottja, a legendás Metropol együttes.

Augusztus 13-15. között a zenei múlt találkozik a jövő zenéjével a székelyudvarhelyi Márton Áron téren (ismertebb nevén a Patkóban) felállított nagyszínpadon, hisz míg a zenei vetélkedőn fiatal tehetségek mutathatják be tehetségüket, addig a vendégfellépők között megtaláljuk a nagyváradi Metropol együttest, amely először a Siculus fesztivál 1971-es kiadásán lépett fel, és rögtön egy első helyezéssel távozott Székelyudvarhelyről. Az idei, sorrendben 9 alkalommal életre hívott zenei rendezvény egyik érdekessége szintén a legendás nagyváradi együtteshez kötődik. Ugyanis a zenei megmérettetés egyik kitétele szerint a vetélkedőn fellépő 12 erdélyi zenekar által eljátszott három-három szám közül az egyiknek kötelezően Metropol-feldolgozásnak kell lennie.Tavaly a járványhelyzet korlátozta, de meggátolni nem tudta a lebonyolítást | fotó: Szász Csaba/archiv

A vetélkedő nyertese 1000 eurós Siculus nagydíjban, további négy díjazott egyenként 500 euró értékű elismerésben részesül, ezeket idén nem hangszervásárlásra, hanem stúdiófelvételre költhetik a jutalmazottak. Szintén újdonság a közönségdíj, a versenyprodukciók után két órán át szavazhat online a közönség az aznapi fellépőkre.

Pénteken és szombaton délután négy órakor indul a zenevonat, mindkét nap négy-négy benevezett előadó lép fel. Szombat este a tavalyi győztes A Csajod zenekar majd a 4S Street együttes koncertezik, a szombati vendégegyüttesek a Terra Siculorum, a  Metropol és a Transyilvanium.

Vasárnap korábban kezdenek, délután két órakor indul a vetélkedő újabb négy fellépővel, ezt követi az eredményhirdetés, majd a fesztivál győztesének fellépése után Szabó Balázs Bandája zárja a Siculus Fesztivál és Tehetségkutató 9. kiadását.

A szervezők tematikus sátrakkal is készülnek, az egyikben fiatal udvarhelyszéki művészek festményeit állítják ki, a gyereksátorban pedig különféle foglalkozásokkal, játékokkal várják a legkisebbeket.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács által szervezett eseménysorozatra a korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenes a belépés, a teljes programot a rendezvény honlapján lehet megtalálni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?