Showcase 2021 – Miniévadot tart a kolozsvári színház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 3–12. között szervezi meg hagyományossá vált téli miniévadát. A rendezvény tizenegy napja alatt legújabb bemutatóit és a pandémiás időszakban kevés alkalommal játszott előadásait tűzte műsorra a színház, ugyanakkor kiállításmegnyitóra és könyvbemutatókra is sor kerül – adta hírül közleményében a kincses város magyar teátruma.

A Showcase 2021 programsorozata a Harag György-emlékkiállítás ünnepélyes megnyitójával kezdődik, amelyre december 3-án, pénteken 18 órától kerül sor a kolozsvári színház emeleti előcsarnokában. A Magyar Művészeti Akadémia vándorkiállítása a korszakalkotó színházi rendező, Harag György életművét mutatja be az általa rendezett színházi bemutatók fotóival, archív anyagokkal és baráti levelekkel.

Fotók: Vakarcs Loránd, Biró István

A Showcase 2021 nyitóelőadása a Hamlet bemutatója lesz Tompa Gábor rendezésében, melyet december 3-án este 19 órától a színház nagytermében tekinthet meg a közönség. A bemutatót követően William Shakespeare tragédiája még két alkalommal lesz látható a miniévad keretében: december 4-én, szombaton és 10-én, pénteken, szintén 19 órától.

December 5-én, vasárnap 17 órától Árkosi Árpád rendezését, a Pornó – Feleségem története című dokumentum-játékát tekinthetik meg a nézők a színház stúdiótermében, majd 19 órától Eugène Ionesco Macbett című abszurd drámája lesz látható Silviu Purcărete rendezésében a színház nagytermében; a Macbett december 11-én, szombaton 19 órától szintén megtekinthető.

December 6-án, hétfőn és 12-én, vasárnap 18 órától A. P. Csehov klasszikusa, a Cseresznyéskert Yuri Kordonsky rendezésében látható a színház nagytermében.

Erős Ervin–Klemm Dávid–Lénárd Róbert musicalje, a George Orwell Állatfarm kisregénye alapján készült előadás december 7-én, kedden 20 órától van műsoron a színház nagytermében. A Puskás Zoltán által rendezett előadás ősbemutatója 2021 májusában volt.

Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése, a Rómeó és Júlia december 8-án, szerdán és 9-én, csütörtökön 19 órától lesz látható a nagyszínpadra felépített stúdiótérben.

A rendezvény programját könyvbemutatók is színesítik, melyeknek helyszíne a színház emeleti előcsarnoka. Nona Rapotan 33 előadás – 33 oldal a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb kori történetéből (Lebăda Neagră Kiadó, 2021) című könyve a kolozsvári színház elmúlt harminc évének az előadásait elemzi, bemutatójára december 4-én, szombaton 12 órakor kerül sor. December 5-én, vasárnap 16 órától a Camil Petrescu Alapítvány legújabb kiadványait ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvbemutatón Florica Ichim Beszélgetés Vlad Mugurral című trilógiáját, a Ioana Anghel által válogatott és fordított Kortárs spanyol színház 2010-2020 című kötetet és a Teatrul Azi színházi folyóirat legújabb, decemberi számát mutatják be a szekesztők.

A miniévad alkalmával jegyakciót is hirdet a színház: azok a nézők, akik a Cseresznyéskert, Macbett és az Állatfarm előadásra is jegyet vásárolnak az egyik jegyet ajándékba kapják; azok a nézők, akik a december 5-12. közötti időszakban műsorra tűzött Cseresznyéskert és Macbett előadásra is jegyet váltanak, a második jegyet kedvezménnyel vásárolhatják meg. A jegyakció csak a színház jegypénztárában vásárolt jegyek esetében érvényes.

A Showcase 2021 miniévad megvalósulását Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatta. Társszervező a Corvineum Alapítvány.

Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.

Kapcsolódók

Kimaradt?