Rúdtánccal kombinálták a szűzanya siraloménekét, nagy botrány lett belőle

A franciaországi előadást megszervező ptotestáns lelkész halálos fenyegetéseket is kapott.

Vitathatatlanul eredeti előadás színhelye volt pár napja a strasbourgi Saint-Guillaume templomban: a helyi protestáns közösség vezetői úgy gondolták, itt az ideje feldobni egy kicsit a Stabat Matert, ezért silk- és rúdtáncshow-val kötötték össze a szűzanya fájdalmairól szóló siraloméneket.Fotó: allevents.in

A szokatlan párosítással nem mindenki volt elégedett, a templom papja több halálos fenyegetést is kapott, amiben a pokolra kívánják, és legszívesebben lefejeznék, írja a 444.hu. De Daniel Boessenbachert - aki szerint a tánc „kacér volt, de lágy” - ez nem riasztja el, mert úgy gondolja, „az egyháznak meg kell nyitnia magát a világ előtt”. Vincent Grobelny egykori tornász és francia rúdtánc-bajnok előadása telt házat csinált a templomban. Az ezer darab, 15 eurós jegyet gyakorlatilag elkapkodták.

A Stabat Mater talán a legismertebb középkori ének, a szöveg szerzőjének személye vitatott. Az idők folyamán zeneszerzők egész sora zenésített meg, többek között Palestrina, Scarlatti, Vivaldi, Haydn, Schubert, Liszt és Dohnányi Ernő. Napjainkban valószínűleg Pergolesi Stabat Matere a legnépszerűbb, a Saint-Guillaume templomban is ezt adták elő.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?