Bolhapiacot nyitna egy tévés műsorvezető egy franciaországi templomban

Használtcikk-piacot szeretne nyitni a Loire-folyó völgyében, Párizs és Tours között található Chateaudun település Magdolna templomában Julien Cohen francia televíziós személyiség - jelentette az Aleteia című, francia katolikus hírportál.

Cohen a tavaly év végéig a France 2 csatornán futó Affaire conclue, magyarul „Az üzlet megköttetett” című műsor egyik házigazdája volt, ahol szintén régiségekkel, használtcikkekkel foglalkoztak. December végén jelentette be, hogy kiszáll a műsorból, mert a forgatás szerinte sok energiáját és idejét vette, el, és több időt szeretne a magánéletére fordítani.Hangulatos kisváros Chateaudun/Fotó: chateaudun-tourisme.fr

Az Aleteia tudósítása szerint Julien Cohen megvásárolná a Loire-folyó völgyében fekvő templomot, amelyben használtcikk-piacot szeretne létrehozni. „Megnéztem és azt kell mondanom, hogy hűha. Pont ez kell nekem” - mondta a tévés a France 3 televízió helyi híroldalának. A tudósításból kiderül, hogy Cohennek több ilyen üzlete is van már; az egyiket egy korábbi vágóhídon  rendezte be, egy másikat pedig a francia jegybank egyik egykori kirendeltségének épületében hozott létre.

Cohen a France 3-nak elmondta, hogy 26 önkormányzatnak küldtek pályázati felhívást, és a chateauduni prefektúra vissza is jelzett, hogy lenne értékesítendő ingatlan. A tévés többet meg is nézett, de egyetlenegy sem volt megfelelő.

Innentől a két fél különbözőképpen emlékszik a történtekre, mert Cohen azt állítja, az önkormányzat emberei invitálták, hogy a templom épületét is nézze meg, míg a helyi hatóságok szerint a tévés kéredzkedett be az épületbe, amikor meglátta. Amikor másodszor járt a városban, már arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy csakis a templom épülete megfelelő számára. Azzal érvelt, hogy az épületben évente jelenleg maximum ötször van mise, és az átalakítás fellendítené a város életét.

Ennek ellenére az üzlet mégsem köttetik meg, miután az épület tulajdonosa valóban az önkormányzat, de a törvény értelmében a templom kezelője az egyház, pontosabban a chartres-i püspökség, és a templom csakis vallási célokra használható, minden egyéb felhasználás csak akkor törvényes, ha a templomban már semmilyen hitéleti tevékenység nincs.

A chartres-i püspökségnek egyébként az ellen nincs ellenvetése, hogy használaton kívüli templomok más formában nyerjenek új életet, és példaként a Chartres belvárosában álló Szent Hit templomot említik, ahol ma már aukciós ház működik. A chateauduni templom viszont „működik, húsvéttól mindenszentekig miséznek ott, házasságok köttetnek, ünnepeket ülnek, szeminaristák járnak oda. Nincs tervben a templomépület templom jellegének megszüntetése” - tudatta a chartres-i püspökség, megjegyezve, hogy az önkormányzat csak az utolsó pillanatban értesítette az egyházat, és úgy tárgyalt Cohennel, hogy sem a plébániát, sem a helyi katolikus közösséget nem tájékoztatták.

Cohen erre reagálva közölte, hogy egyáltalán nem áll szándékában ebben az ügyben vitát kirobbantani vagy konfliktust szítani, máshol is tud üzletet nyitni.

Kapcsolódók

Kimaradt?