Román–magyar animáció nyert díjat Szarajevóban

Turai Balázs Amok című animációját választották a legjobbnak Szarajevói Filmfesztiválon a rövidfilmes versenyben, ahol élőszereplős alkotásokkal versengett – írja a film.hu.

Augusztus 12. és 19. között tartották a Szarajevói Filmfesztivált, melyen rengeteg magyar film versenyzett, az európai rövidfilmes zsűri tagjai közt volt Bucsi Réka is. A számos magyar alkotás között volt Turai Balázs Amok című kisfilmje, mely elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat (Heart of Sarajevo for the Best Short Film), ami nemcsak Oscar-kvalifikáló elismerés, hanem 2500 eurós pénzdíjjal is jár a Podravka felajánlásából.

Az Amok a rövidfilmes versenyprogramban kilenc másik alkotással együtt szerepelt, melyben élőszereplős és animációs alkotások együtt versengtek. A tízből négy film volt magyar produkció: Gyimesi Anna Affrikáta, Vermes Dorka Alba Vulva és Turai Balázs Amok című filmje, valamint a szlovén–olasz–magyar koprodukcióban készült Így ért véget a nyár Matjaž Ivanišin rendezésében. A rövidfilmes zsűri tagja volt Ido Abram, az Eye Film Filmmúzeum igazgatóhelyettese, valamint a francia Morgane Dziurla-Petit és a görög Christos Massalas rendezők.

Amint arról korábban beszámoltunk Turai Balázs kisfilmje júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a legnagyobb animációs fesztiválon, az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, ami szintén Oscar-kvalifikáló elismerés. A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Kép forrása: magyar.film.hu

Az Amok román–magyar koprodukcióban készült animáció. A film Magyarországon többszöri próbálkozásra sem kapott állami támogatást, de a Román Nemzeti Filmközponttól (CNC) 130 ezer lejjel támogatta az alkotást. A film gyártója a Boddah, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin, producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A romániai producere az Anim'est fesztiváligazgatója, Mihai Mitrică, valamint Helga Fodorean, a film koproducere pedig Mártonffy Zoltán (CineSuper).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?