Mese az élet apró örömeiről és nagy fájdalmairól – Pete Docter, Kemp Powers: Lelki ismeretek

Soul – vagy magyarul Lelki ismeretek – végre egy olyan film, aminek nem kínos a fordítása, és tényleg arról szól, ami: azon Pixar-művek sorába illeszkedik, amelyek a látható világon kívüli lelki folyamatok, illetve a túlvilág kérdéskörét járják körül, akárcsak az Agymanók, a Coco vagy az Előre. Az Agymanókkal ráadásul a rendezője is közös (Pete Docter), a Cocóval rokonítja a zene mint narratív elem beemelése, az Előre történetével pedig az apa-fiú kapcsolat tematika mentén állítható párhuzamba.

Ahhoz képest, hogy a film karácsony első napján dobbantott a Disney+-on (igaz, eredetileg nem ez volt a terv), a történet elég erősen indít: már a főcím előtt megöli a saját főhősét, ami merőben eredeti koncepció egy rajzfilm esetében. De úgy tűnik, nem fogtak mellé: a film máris felküzdötte magát az IMDb top 250-es listájára, egyelőre megelőzve az Agymanókat is.

Két főhőse komplett egzisztenciális válságot testesít meg. Joe Gardner, a középiskolai zenetanárként tengődő zenész (Jamie Foxx) életfájdalma a középszerűség: nem sikerül megvalósítani az álmát, hogy főállású jazz-zongorista legyen (és ezáltal felnőjön édesapja példájához), illetve meggyőzni környezetét arról, hogy álma egyrészt igenis valós életcél, másrészt képes is elérni azt, csak esélyt kellene kapnia rá. Aztán persze kiderül, hogy egy cél elérése még egyáltalán nem garancia a boldogságra, ahogy annak el nem érése sem a boldogtalanságra. A 22-es (Tina Fey) karaktere ellenben remekül ábrázolja azt az egészen hétköznapi, kínkeserves állapotot, amikor az ember inkább nem is tűz ki célokat, mert fél élni, döntést hozni, belekezdeni valamibe, „kilépni a komfortzónából”. Habár a lehetőségei szó szerint végtelenek, az életre felkészítő tanárai pedig a valaha élt legkiválóbb emberek közül kerülnek ki, valahogy ők sem tudják meggyőzni arról, hogy élni márpedig érdemes; sőt, ezek a kiválóságok inkább azt a szorongató érzést erősítik benne, hogy ha élni érdemes is, ő maga nem érdemli meg ezt az ajándékot. Súlyos gondolatok ám ezek, főleg egy mesében! Olvasd tovább a Filmtetten!

Kapcsolódók

Kimaradt?