Román-magyar animáció nyert Annecy-ban

Turai Balázs román-magyar koprodukcióban készült Amok című kisfilmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a június 13. és 18. között megrendezett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, írja a magyar.film.hu.

Turai Balázs 14 perces, szöveg nélküli  animációját 38 kisfilm közül ítélte a legjobbnak a zsűri. Az Amok ezzel jelölhetővé vált az Oscar-díjra. A fesztivál 62 éves történetében eddig csak egyetlen magyar alkotás nyerte meg a Kristály-díjat: Cakó Ferenc Ab ovo című animációja 1989-ben.

Az Amok a Kristály-díj mellett megnyerte a legjobb kisfilmnek járó France Télévisions-díjat is, azaz a csatorna műsorra tűzi Turai filmjét.

Az Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. 

A film gyártója a Boddah, magyarországi producere Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, romániai producere Mihai Mitrică és Helga Fodorean, koproducere Mártonffy Zoltán. A produkciót 130 ezer lejjel támogatta a Román Nemzeti Filmközpont (CNC).

A június 13. és 18. között megrendezett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon összesen négy magyar animáció szerepelt: az Amok mellett a diplomafilmek versenyében Hárshegyi Vivien Felhők felett és Fábián Nikolett Nyugvó köd című MOME Anim alkotásai, a tv-filmek közt pedig M. Tóth Géza Mitch-Match sorozatának egy epizódja. Az Amok a kolozsváron zajló Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) programjában is szerepel, Pálfi György Mindörökké című játékfilmje előtt vetítik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?