Plágiummal vádolják Iránban az Oscar-díjas Asghar Farhadit

A kétszeres Oscar-díjas iráni rendezőt, Asghar Farhadit azzal vádolja egy teheráni bíróság, hogy tanítványa dokumentumfilmjét másolta a Cannes-ban 2021-ben díjazott A hős (Gahreman) című mozifilmjében, írja a The Hollywood Reporter.

A bíróság bizonyítékot talált arra, hogy Farhadi kulcselemeket vett át Azadeh Masihzadeh All Winners All Loosers című filmjéből, anélkül, hogy hivatkozott volna az eredetire. Az ügy továbbmegy egy következő bíróságra, de még a második ítélet ellen is lehet fellebbezni.

A filmrendező ügyvédje, Kaveh Rad Instagram-posztjában hangsúlyozta, hogy az első bíró ítélete csak része a pernek, és nem tekinthető véglegesnek.Asghar Farhadi | fotó: Agerpres/EPA

Farhadit becsületsértésért beperelte a film történetét ihlető Mohammad Reza Shokri egykori elítélt is, ám keresetét elutasították.

A hős francia koproducere, Alexandre Mallet-Guy közölte, reméli, hogy a per végül Farhadi javára dől el, hiszen az elítélt története évekkel azelőtt közbeszéd tárgya volt, hogy Masihzadeh dokumentumfilmje elkészült volna róla, másrészt csak kiindulópontja a fiktív történetnek. Masihzadeh azonban azt állítja, a témáról csak a helyi sajtó számolt be, a cikkek nem voltak széles körben elérhetőek, és ő volt az, aki utánajárt az ügynek.A hős (r. Asghar Farhadi)

A hőst a cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával tüntették ki, és nemzetközi moziforgalmazása mintegy 2,5 millió dollár bevételt termelt.

Farhadi elismerte, hogy a filmje ugyanazt a valós történetet dolgozta fel, mint amit Masihzadeh az általa tartott dokumentumfilmes műhelymunkán feldolgozott, ám azt állította, hogy tőle függetlenül kutatott és dolgozta ki a forgatókönyvet. Az Oscar-díjas filmrendező be is perelte egykori tanítványát rágalmazásért, aki ezután nyújtotta be a keresetet plágium vádjával Farhadi ellen. Az iráni bíróság alapfokon mindkét perben Masihzadeh javára döntött.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?