banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Az ukrán filmörökséget is fenyegeti a háború

Az ukrán filmörökséget is fenyegeti a háború – hívta fel a figyelmet kedden a berlini DEFA Alapítvány (Deutsche Film-Aktiengesellschaft), amely kampányt indított a legnagyobb ukrán filmarchívum megsegítésére és az ukrán filmek németországi bemutatására.

Az 1994-ben alapított és már a háború előtt is alulfinanszírozott kijevi Dovzsenko Központban áll a munka, a számlák és a munkatársak bérének kifizetésére alig van pénz – közölte az egykori keletnémet állami filmstúdió, a DEFA örökségét ápoló alapítvány, amely bejelentette, hogy az ukrajnai filmarchívumnak ajánl fel 6000 eurót a szovjet filmörökség feldolgozásával tavaly szerzett bevételéből, és számlát nyitott annak érdekében, hogy más intézmények és magánszemélyek is adakozhassanak.Végelgyengülés (Asztenicseszkij szindrom, r. Kira Muratova, 1989)

Az alapítvány – mint közölte – azon fáradozik, hogy eljuttassa a németországi mozikba az elmúlt évtizedek ukrán filmjeit, ezért 60 produkciót bocsát a forgalmazók rendelkezésre, és ezen akció teljes bevételét is a kijevi filmarchívumnak ajánlja fel. A vetítésre felkínált produkciók a korai némafilmektől az animációs és dokumentumfilmeken át olyan rendezők remekműveiig terjednek, mint Kira Muratova, Jurij Iljenko vagy az örmény születésű Szergej Paradzsanov.

Az ukrajnai filmörökség megőrzésével, fejlesztésével, kutatásával és terjesztésével foglalkozó Dovzsenko Központ több mint 6000 filmes alkotással és egyéb archivált dokumentumok, tárgyak ezreivel az egyik legjelentősebb kulturális intézmény Ukrajnában – hangsúlyozza a DEFA Alapítvány közleménye.

A kommunista Német Demokratikus Köztársaság filmstúdiójának örökségét ápoló alapítvány rendelkezik a németre szinkronizált több mint 2500 szovjet film hasznosítási jogaival is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?