FRISSÍTVE – Autó hajtott a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének, majd kigyulladt

FRISSÍTVE: Nekihajtott egy gépkocsi szerda korán reggel a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének, majd kigyullat. FRISSÍTÉS: A nagykövetség szerint „oroszellenes hisztéria” hatására követte el tettét a férfi, de a román külügy ezt elutasította.

Fotó: Tudor Bogdan Teodorescu Facebbok-profilA román hírportálok beszámolója szerint a sofőr meghalt. A PRO TV kereskedelmi televízió értesülése (meg nem erősített források) szerint a gépkocsivezető már az ütközés pillanata előtt felgyújtotta magát – írta az MTI.

A digi24.ro szerint a sofőr épségben kiszállt a járműből, majd miközben a biztonsági őr megpróbálta kérdőre vonni, felgyújtotta magát. A hírtelevízió internetes oldalán – saját forrásokra hivatkozva – azt írták, hogy az áldozat bizonyos Bogdan Drăghici ügyvéd, az apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke, akit a volt felesége három évvel ezelőtt azzal vádolt meg, hogy szexuálisan zaklatta a kislányát. Több román híroldal is megerősítette később, hogy valóban ő volt az, aki nekihajtott a nagykövetség kapujának, és felgyújtotta magát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az öngyilkosság oka az lehet, hogy a férfit kedden első fokon 15 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A hatóságok egyelőre csak annyit közöltek, hogy a szándékosság lehetőségét is vizsgálják.

A nagykövetség épületénél kedden tiltakozást szerveztek, amelyen a résztvevők elítélték a bucsai vérengzést. A tüntetésen az épület előtt gyerekcipőket helyeztek el, amelyek az ukrajnai háborúban megölt gyerekekre emlékeztettek. A megmozduláson többnyire ukrán nők vettek részt, akik a háború befejezését és a vérengzések elkövetőinek felelősségre vonását kérték.

Ha úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 0754/800–808-as telefonszámot, vagy írjon a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre.

A nagykövetség szerint „oroszellenes hisztéria” hatására követte el tettét a férfi

Az orosz nagykövetség a Facebook-oldalán nyilvánossága hozott közleményben részvétét fejezi ki az elhunyt férfi hozzátartozóinak. Azt írták, hogy az illető megpróbált nekihajtani a nagykövetség kapujának, s miután ez nem sikerült, felgyújtotta magát. Közölték, hogy a nagykövetség alkalmazottai és a biztonsági szolgálat tagjai közül senki nem sérült meg.

A külképviselet közleményében többek között az is szerepel, hogy „sajnálattal kell megállapítanunk, hogy bármi is volt az elkövető indítéka, nem fér kétség ahhoz, hogy a megrendezett bucsai mészárlás kapcsán keltett hisztérikus oroszellenes hangulat hatására követte el.”

A nagykövetség szerint a Kijev melletti kisvárosból az orosz hadsereg kivonult a március 30-i isztambuli egyezmény értelmében, majd a behatoló „ukrán nacionalisták civileket mészároltak le, az orosz fegyveres erőket téve felelőssé a történtekért”. Mint írták: a nagykövetségnek hajtó bukaresti férfi „a kijevi neonáci hatalom által irányított korlátlan katonai propaganda áldozata lett”, aminek a Nyugat is bedőlt, mert „meg sem várva a törvényszéki orvosszakértői vizsgálatok eredményeit, illetve meg sem hallgatva a szemtanúk beszámolóit, Oroszország-ellenes kampányba kezdtek”.

A közleményben – egyebek mellett – ismét „speciális katonai műveletnek” nevezik az Ukrajna elleni orosz offenzívát, amelynek a célja nem más, mint „Ukrajna nácítalanítása”, valamint a kelet-ukrajnai orosz kisebbség „ellen nyolc éve tartó népirtás megakadályozása”.

A külügyminisztérium elutasítja a nagykövetség feltételezését

A román külügy szintén közleményben utasította el az orosz nagykövetség feltételezését. Kifejtették, hogy még túl korai politikai üzenetet tulajdonítani ennek a tettnek, és felszólította az orosz nagykövetséget, tartózkodjon az ilyen értelmezésektől mindaddig, amíg véget nem ér a román hatóságok vizsgálata. A közleményben Bukarest ismét elítélte a bucsai és más ukrán városokban elkövetett vérengzéseket, amelyekért – mint írták – Oroszországot terheli a felelősség.

Gyúlékony anyagokat találtak az autóban

A szerda reggel a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének csapódó személygépkocsiban, amelynek sofőrje életét vesztette, gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak – nyilatkozta az ügyet vizsgáló ügyész. Az első vizsgálatokból az derült ki, hogy a személygépkocsi nekiütközött a nagykövetség kapujának, majd a sofőr meggyújtotta önmagát az autóban ülve – közölte a bukaresti törvényszék ügyésze. Hozzátette, még folyamatban van az esemény rekonstruálása.

Az újságírók megkérdezték, hogy terrorista akciónak minősíthető-e a cselekedet. „Erre vonatkozóan jelenleg nincs konkrét bizonyíték, nem tudjuk még megmondani, hogy ez a gesztus a személyes körülményeken kívül mással is összefügg-e” – válaszolta az ügyész.

Rendőrségi források szerint Bogdan Drăghici utolsó Facebook-bejegyzésében elítélte az orosz agressziót, és az ukrán nép mellett állt ki. „Én is ukrajnai vagyok! Csodálatos lenne, ha mindannyian ukránoknak tartanánk magunkat, amíg végre véget nem ér a szörnyű háború, amely az egész emberiséget halálos veszélybe sodorja! (...) Nagyon szomorú, hogy a demokratikus világ nem reagál azonnal és határozottan a béke helyreállítására, hogy gyorsan megbüntesse az ártatlanok vérére szomjazó diktátort, hogy megmutassa, van emberi szolidaritás, hogy nem kerülhet sor az utolsó világháborúra, hogy ezt a bolygót nem pusztíthatják el az emberek, mert a történelem borzalmai nem ismétlődhetnek meg” – írta.

Az ügyet a bukaresti törvényszék ügyészsége vizsgálja.

Kapcsolódók

Kimaradt?