A parlament emberjogi bizottsága elé kerül a hatóságokat lejárató kampánnyal vádló újságíró ügye

A képviselőház emberjogi bizottsága elé hívják Emilia Şercant, az országos rendőrség parancsnokát és a katonai hírszerzés vezetőjét

A képviselőház emberjogi bizottsága elé várják Emilia Şercan újságírót, az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) parancsnokát és a katonai hírszerzés (DGIA) vezetőjét – jelentette be kedden Violeta Alexandru független képviselő a Facebookon.

„Ha hagyjuk telni az időt anélkül, hogy fény derülne arra, mi történik Emilia Şercannal, az ügyre a hallgatás leple fog borulni. Pont ezt akarják azok, akik a jelek szerint egy újságíró megfélemlítésén vagy éppen tönkretételén fáradoznak” – írta Violeta Alexandru, aki a Ludovic Orban által alapított Jobboldal Ereje párt parlamenti képviselőivel közösen indítványozta, hogy az emberjogi bizottság elé hívják az érintetteket, azaz Emilia Şercant, valamint a rendőrség és a katonai hírszerzés vezetőit.

Emilia Şercan hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az állami szervek lejárató kampányt és megfélemlítési akciót indítottak ellene, miután január 18-án leleplezte, hogy Nicola Ciucă miniszterelnök plagizált a doktori dolgozata megírásakor. (Şercan több köztisztviselőről bebizonyította korábban, hogy másolta a dolgozatát, a bukaresti rendőrakadémia doktori iskolájáról kiderítette, hogy „diplomagyárként” dolgozott, aminek nyomán az intézmény rektorát leváltották, a doktori iskola tevékenységét felfüggesztették, és az újságíró halálos megfenyegetését elrendelő vezető beosztású rendőrök ellen eljárást indítottak.)Fotó: Emilia Şercan Facebook-oldala

Az újságíró állítása szerint a rendőrség kiszivárogtatott bizonyítékokat, amelyeket ő maga adott át nekik, amikor feljelentést tett egy őt ért fenyegetés ügyében, és amelyeket később kompromittáló anyagként próbálták meg felhasználni ellene. A bizonyítékok kiszivárogtatását február 18-án jelentette, de azóta sem hallgatták még ki az ügyben, és csaknem három hétig a feljelentése nyomán nyitott bűnvádi dosszié iktatószámát sem közölték vele.

A belügyminisztérium erre úgy reagált, hogy a rendőrségi nyomozók az ügyész irányítása alatt dolgoznak, a belügyminisztériumnak nincs beleszólása a rendőrségi nyomozók által lefolytatott büntetőjogi kivizsgálásokba. „Szilárdan támogatjuk a sajtószabadságot és minden ember szólásszabadságát. Ugyanakkor elutasítunk minden, az újságírók megfélemlítésére irányuló cselekedetet, támogatjuk az újságírói függetlenséget” – – szögezte le a szaktárca keddi közleményében, reményét fejezve ki, hogy az illetékes szervek mielőbb fényt derítenek az esetleges bűncselekményekre.

Hozzátették, az újságíró tevékenysége „serkentőleg hat az Alexandru-Ioan Cuza Rendőrakadémián megkezdődött reformfolyamatokra”, és a belügyminisztérium mindig nyitott a sajtó érdeklődésére, mert a média tevékenysége „jó hatással van az intézményre”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?