Párhuzamok és ellentétek játéka a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon

Hamarosan kezdődik a Régizene Fesztivál Csíkszeredában. A július 13–21 között zajló esemény részleteiről a szervezők számoltak be.

„Párhuzamok és ellentétek. Nagyon hálás ez a téma, hiszen az élet maga és a zene is ebből áll, feszültségek és megnyugvás váltogatja egymást benne. A repertoár a régizene minden korát felöleli, kezdve a 13. századtól egészen a 20. századig – a közönség a középkor, a kora reneszánsz és reneszánsz, a kora barokk és barokk, a rokokó, valamint a 19–20. század zenéiben mélyülhet el” – írták közleményükben a fesztivál szervezői.

A Régizene Fesztivál részleteiről a szervezők számoltak be a keddi sajtótájékoztatón/ Fotó: Ádám Gyula

A programban összesen 14 koncert szerepel, a helyi jeles zenekarok mellett meghívottak érkeznek Románia más területeiről, Magyarországról, Franciaországból, Angliából, Svájcból és Németországból. A XVI. Régizenei Nyári Egyetem mellett kerekasztal-beszélgetések, tudományos előadások, gyermekfoglalkozások, borkóstoló, reneszánsz gyereknap, reneszánsz táncház és régizene-piknik várja az érdeklődőket.

Július 13-án, szombaton a fesztivál ünnepélyes megnyitója után 18.30-tól a Musica Historica lép fel a Csíki Játékszín nagytermében, őket követi 19.30-tól Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és meghívottjaik. Július 14-én, vasárnap 11.30-tól az Ars Pro Toto énekzenéje csendül fel az Unitárius templomban, este 19 órától pedig az Into the Winds muzsikál a Mikó vár udvarán.

Fotó: Ádám Gyula

Július 15-én, hétfőn 19.00 órától a Concerto Spiralis koncertje hallható a Református templomban, 21.00 órától pedig Nicholas Parle angliai csembalós koncertezik a Zengő Térben. Július 16-án, kedden 19.30-tól újabb helyi produkciót hallhat a közönség, a Madéfalvi Schola és a Lux Aurumque koncertjére a Csíksomlyói kegytemplomban kerül sor. Július 17-én, szerdán 21 órától Tóth-Vajna Zsombor az angol restauráció korának billentyűs zenéjét ismerteti a régizenét kedvelőkkel a Millenniumi templomban.

Július 18-án, csütörtökön 19 órától a Sempre koncertezik a Csíki Moziban, 21 órától pedig Fülöp Mária és Vitárius Piroska koncertje következik a Mikó-vár északnyugati bástyatermében. A július 19-én, pénteken 19.30-tól kezdődő Barokk Fesztiválzenekar koncertje egy misztériumot rejt magában, helyszínéül a Szent Ágoston-templom szolgál. Július 20-án, szombaton 16 órától a Flauto Dolce és Hegyi Gábor koncertje hallgatható a madéfalvi Siculicidium – Szent Anna-kápolnában; 18.30-tól a Carmina Renascentia, 19.30-tól pedig a Codex lép fel a Csíki Játékszín nagytermében.

Forrás: Régizene Fesztivál Facebook-oldala

A keddi sajtótájékoztatón Sógor Enikő az önkormányzat nevében elismerően nyugtázta, hogy a csíkszeredaiak számára már evidencia: ha július, akkor Régizene Fesztivál. Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere háláját fejezte ki a Megyei Kulturális Központ munkatársai felé, hogy évről évre megszervezik ezt a rangos eseményt, amellyel hidat képeznek a régi zenei kultúrák és a mai kor közé, és felhelyezik a várost az európai zenei élet térképére. A fesztiválnak megvan az örök közönsége, de a Régizenei Nyári Egyetemnek is köszönhetően kinevelődik egy új generációja ennek a műfajnak.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere kiemelte, hogy az idei fesztivál felhozatalában több az énekhang, mint az előző kiadásokban. A tematikát és a programot egy frissen alakult szakmai kuratórium gondolatai mentén építették fel, amelynek a néhai Boér Károly is tagja volt. A Régizenei Nyári Egyetem minden mesterkurzusára beteltek a helyek, összesen 71 hallgató jelentkezésével indul vasárnap a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvénye. Önkéntesek is jelentkeztek szép számban, ők a koncertek helyszínén, a gyermekprogramokon és a Nyári Egyetemen segítik a szervezők munkáit.

Forrás: Régizene Fesztivál Facebook-oldala

A fesztivál teljes programja és további részletei három nyelven megtalálhatók az esemény honlapján, továbbá Facebook-on, események formájában is elérhető. Jegyek és bérletek a Hargita Megyei Kulturális Központban válthatók és a fesztivál ideje alatt a koncertek helyszínén, az előadások előtt egy órával. A belépők ára 15 és 30 lej között váltakozik, a fesztiválbérlet ára 150 lej/fő, diákoknak, egyetemistáknak és nyugdíjasoknak pedig 100 lej/fő. 14 év alatt a belépés díjtalan.  

A városon kívül eső programpontokra ingyenes autóbuszjárat indul az Erőss Zsolt Aréna parkolójából, fél órával az esemény előtt.

A kísérőrendezvényeken való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő telefonszámokon lehet: +40 746 244 235 (Zengő Tér, gyerekfoglalkozás), +40 753 055 311 (borkóstoló).

Forrás: Régizene Fesztivál Facebook-oldala

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a teljesebb zenei élmény érdekében kedvezőtlen időjárás esetén a szabadtéri koncerteket zárt térbe, a Csíki Játékszín nagytermébe költöztetik. A döntésről a fesztivál Facebook-oldalán és a Festivapp alkalmazáson keresztül értesítik a közönséget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?