Tömegek mozdultak meg Udvarhelyszéken

Két koncert hozta lázba a hétvégén az udvarhelyszéki zenerajongókat, szombaton mintegy 4500-an tomboltak a Cekend-tetőn megrendezett Ossian-koncerten, vasárnap este pedig Zetelakán háromezres közönség előtt lépett fel a Kárpátia zenekar. Szerdától az Udvarhely Napok hivatott arra, hogy megmozgassa a nagyérdeműt, a mérce magasan van.

Bár szórakoztató események megszervezése terén Székelyudvarhely is igyekszik a maximumot kihozni a rendelkezésére álló szegényesnek mondott pénzügyi keretből, az igazán nagy tömegeket megmozgató udvarhelyszéki rendezvények tekintetében már évek óta a székely anyavároshoz közeli községek viszik a prímet.

A minden év szeptemberében esedékes, két városnapra is elegendő, tízezreket megmozgató programkavalkádjával a farkaslaki Szenes Napok továbbra is magasan tartja a mércét, de a többi udvarhelyszéki község is igyekszik a nyomába érni, ha az éves ünnepük kerül szóba.

Különleges helyszínen, különleges előadással indult a fesztiválszezon Udvarhelyszéken| Fotó: Farkaslaka képekben Fb-oldal

Az idei fesztiválszezonnak kivételesen Tamási Áron szülőfaluja adta meg a hangot, és tette ezt egy nem mindennapi eseménnyel. Június harmadik hétvégéjén a Gordon-tetőn található Jézus szíve kilátónál a Nemzeti Lovas Színház mutatta be nagyszámú közönség előtt a Szent László, a lovagkirály című népi rockoperát. Nagy számú közönség volt kíváncsi a varázslatos környezetbe kihelyezett különleges előadásra.

Überelt az Ossian

Az elmúlt hétvégén két zenei rendezvény hozta lázba a szórakozni vágyókat Udvarhelyszéken. Szombaton, a máréfalvi önkormányzat által hatodik alkalommal megrendezett Tűzoltó napok egész napos programmal várta az érdeklődőket, a legtöbben az esemény fénypontjának számító Ossian-koncert miatt látogattak ki az esemény helyszínére. Paksi Endre zenekara visszatérőnek számított, hiszen tavaly is fergeteges koncerttel lepte meg a községhez tartozó Cekend-tetőn összegyűlt tömeget, és idén sikerült ezt túlszárnyalnia. A szervezők szerint mintegy 4500-an voltak kíváncsiak az Ossianra, a résztvevők pedig szinte egybehangzóan állapították meg, hogy minden idők egyik legjobb Ossian-koncertjének lehettek szem- és fültanúi. Úgy tűnik mindezt a színpadon is érzékelték.

A tavalyi nagysikerű fellépését is sikerült überelnie az Ossiannak | Fotó: Ossian/Facebook

„Drága Máréfalva, másodszorra is megcsináltuk közösen a Csodát a Cekend-tetőn, sőt most még többen voltak, mint tavaly! A fogadtatásra és a vendéglátásra nincsenek szavak, imádunk és köszönünk mindent! Idén még egyszer megyünk Erdély csodálatos tájaira, július 19-én Szászrégenben leszünk, már alig várjuk!” – írták vasárnap az Ossian hivatalos Facebook-oldalán.

A fennsík legelőjére több ezres számban érkező személygépkocsik parkolási gondjának megoldása embert próbáló feladatnak bizonyult, de a szervezők jelesre vizsgáztak. Azonban a koncertet követően így sem lehetett elkerülni a dugót, a Csíkszeredában megrendezett Azahriah-koncertről visszatérő autókonvojok tovább nehezítették a Cekend tetőn felgyűlt járművek szétoszlatását. De legalább így maradt bőven idő a frissen szerzett élmények feldolgozására.

Koncert focimezben

A múlt hétvégén Máréfalva szomszédságában is ünnep volt, a 27. Zetelaki napok fénypontjának a vasárnap esti Kárpátia-koncert számított. Fokozott biztonsági intézkedések előzték meg a fellépést, annak tudatában, hogy a román legfelsőbb ügyészség vádemelését követően a marosvásárhelyi bíróság 2018-ban jogerősen három évre eltiltotta a romániai fellépésektől Petrás János Lászlót, a Kárpátia énekesét. A vád szerint az énekes egy 2014-es csíkszeredai koncerten az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszát, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztését" tiltó törvénycikket sértette meg, és tettét nagy nyilvánosság előtt követte el.

Ezrek voltak kíváncsiak a zetelaki Kárpátia-koncertre | Fotó: Kárpátia/Facebook

A zetelaki fellépés a legkisebb rendbontás nélkül, békésen zajlott le, mintegy háromezren énekeltek együtt a zenekarral. Külön színfoltnak számított, hogy este tíz órakor, a Magyarország–Skócia Eb-mérkőzés kezdésekor a műsor kétharmadánál tartó zenekar tagjai a magyar labdarúgó válogatott mezébe átöltözve folytatták a koncertet. A zenekar által előadott magyar és székely himnusz után tűzijáték tett pontot a 27. Zetelaki napok végére, ezt követően több kilométeres kocsisor kígyózott a Zetelaka és Székelyudvarhely közötti útszakaszon.

„Újra Erdélyben koncerteztünk. Székelyföld, Zeteleka! Ezért a napért megszületni, érdemes volt cimborák! Hálásan köszönjük!” – közölte hivatalos közösségi oldalán hétfőn délelőtt a Kárpátia zenekar.

A többezres tömegek megmozgatásával magasra helyezték a mércét a Mozgás évét ünneplő Székelyudvarhely számára, amely az „Udvarhely Napok – megmozdít!” szlogennel készül a héten esedékes, szerdától vasárnapig tartó városnapokra. Az ötnapos rendezvénysorozat sztárfellépője a Follow the Flow, amely szombaton koncertezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?