Összeállt a nagyszebeni 13. Hungarikum Napok programja

A magyar értékeket bemutató 13. Hungarikum Napokat július 1. és 3. között szervezik meg a nagyszebeni ASTRA Szabadtéri Múzeumban.

A fesztivál idén is a hagyományokra, az autentikus magyar értékek képviseletére és a gasztronómiára fekteti a hangsúlyt, közölték a szervezők. A főzőversennyel egy időben kézműves vásár, gyermekprogramok, előadások is zajlanak majd, a jó hangulatot zene és tánc biztosítja, írták.Fotók: Hungarikum Napok

Az esemény július 1-jén, pénteken 12 órától Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképét bemutató, Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a Református Templom Galériában.

A szabadtéri eseményeken 14 órától lehet részt venni, ezeknek az ASTRA Szabadtéri Múzeum ad otthont. A térség legismertebb szabadtéri magyar eseményéről idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők. A vásár naponta 10 és 20 óra között tart nyitva, a látogatók kézműves bemutatókon is részt vehetnek, a hagyományos magyar ínyencségek mellett pedig pálinkát, kézműves söröket és borokat kóstolhatnak. 

A fesztivál egyik kiemelkedő programján, a főzőversenyen szombaton, július 2-án két kategóriában mérkőznek meg a csapatok: gulyást, illetve más, bográcsban készült magyar ételeket készítenek. Vasárnap a zsűri tagjai és a meghívott magyar séfek főznek majd a résztvevőknek, magyar ízeket kóstoltatnak, hungarikumokat mutatnak be.

Szombaton és vasárnap is jelen lesz Nagyszebenben a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Kalibáskő Erdei Iskola, ahol a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni.

A Tárkány Művek is fellép Nagyszebenben

Szombaton 11 és 16 óra között a sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület, a Szentivánlaborfalvi Dalárda, a nagyszebeni gyermekciterások szórakoztatják a közönséget, ezt követően pedig a budapesti Vári Dance táncelőadásában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

A programot a Tárkány Művek koncertje zárja. A 11 éve fennálló, 5 nagylemezzel rendelkező formáció zenéje a magyar jazz, beat és pop áramlatait ötvözi, különleges zenei világot varázsol a színpadra. A hangszerek játéka a népi vonós bandák hangzását idézi, a gitár pedig a dzsesszes, blues-os hangulatokkal fűszerezi meg a dalokat.

Vasárnap, július 3-án a magyar népzene és tánc kap kiemelkedő szerepet. A nóták és népdalok kedvelői Szőcs Lőrincz, nagyváradi muzsikus és zenekarának előadását tekinthetik meg. A kulturális műsort Bíró Éva népdal- és nótaénekes és meghívottjainak előadása színesíti. A népzene és néptánc szerelmeseinek a nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínház három felvonásban bemutatott erdélyi táncokkal kedveskedik.

A Hungarikum Napokat a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesület szervezi az ASTRA Múzeum partnerségével, a nagyszebeni polgármesteri hivatal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány, a magyar Miniszterelnökség – Nemzeti Együttműködési Alap, a Kovászna Megyei Tanács és Művelődési Központ, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület támogatásával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?