„Nem mi választottuk a musicalt, a musical választott minket” – különleges bemutatóra készülnek Gyergyószentmiklóson

A gyergyószentmiklósi Szín-kron diákszínjátszócsoport és a Salamon’s Jam Orchestra közös musicalbemutatóra készül. Az Egy popfesztivál című előadás egy képzelt riport a legendás Woodstock-fesztiválról.

Szokatlan előadással készül a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport és a Salamon Ernő Gimnázium zenekara, illetve kórusa: Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című regényéből készült musicalt dolgozzák fel a diákok. A musical zenéit Presser Gábor és Adamis Anna szerezték.

A rendező, Kolozsi-Borsos Gábor azzal indokolta a projekt létrejöttét, hogy közösen szeretett volna együttműködni Szín-kron csoport a Salamon’s Jam Orchestrával. „Először Korpos Szabolccsal, a Salamon Ernő Gimnázium kórusának és zenekarának vezetőjével egyeztettem, felmerült az, hogy csináljunk egy olyan előadást, ahol a színjátszók és a zenészek közösen dolgoznak. Innen jött, hogyha valami zenés lesz, akkor musicalt készítünk, mert az operetthez nem értünk. Így szükség volt egy koreográfusra is, aki Molnár Dalma. Tehát nem mi választottuk a musicalt, a musical választott minket” – nyilatkozta megkeresésünkre Kolozsi-Borsos Gábor.

A szerző felvételei

Bizonyos tekintetben találkozott nehézségekkel a rendező, mivel elmondása szerint a zenébe és a koreográfiába nem annyira tud beleszólni, de ott van a zenekar vezetője, illetve a koreográfus mellette. „Nekem nincs túl jó fülem a zenéhez, arra Korpos Szabolcs, a zenekar vezetője adja a visszajelzést, valamint a koreográfiához sem értek, ott pedig Molnár Dalma adja az utasításokat. Én viszont szeretek mással dolgozni, szeretem, ha van mellettem valaki, aki ért valamihez, amiben én gyenge vagyok, akkor jó kiegészítő a munkához. Most már kezdtem megszokni a próbafolyamat alatt, hogy nemcsak színjátszók, hanem zenészek és táncosok is vannak” – részletezte a rendező.

A zenészek részéről Ferencz Ferdinánd elmondta, szerinte másabb ez a folyamat, mint amikor egy koncertre készülnek. „Másabb az egésznek a hangulata, mert itt van, aki – habár betanítva –, de bulizik rá, nem csak ül és figyel” – állítja a zenész. A musicalben a zenék műfaja beatrock, ami a woodstockos hangulattal összefonva nagyon élvezhetővé válik.

A bemutatót február 25-én tartják meg, bár addig még sok munka vár a diákokra. „Most kezdtünk el közösen próbálni, nehézkes volt, amíg összeállt a társaság, mivel hatvan emberről van szó. Az elején az okozott nehézséget, hogy mindenkinek megtaláljuk a szerepét vagy a munkáját, nyilván a legnehezebb fázisa ennek az volt, hogy egyszerre össze tudjunk fogni mindenkit, mivel iskolába is járnak, valamint van, aki idén érettségizik is. Ahhoz a fázishoz már eljutottunk, ahol hellyel-közzel, de színháziasan tudunk a színpadon próbálni, tehát napi hat–hét órát” – magyarázta Kolozsi-Borsos Gábor.

A projekt kezdetén volt egy válogatás is, ahol egy szerepre több embert hallgattak meg, s végül összegyűjtötték azokat, akik szívesen benne lennének a musicalben. Volt, aki jelezte, hogy szöveges szerepet szeretne, volt, aki énekelni akar, van, aki csak táncolni jött, de olyanokra is szükség volt, akik a színpadon már otthonosabban mozognak, valamint énekelni is tudnak. Került olyan is, aki nem színpadon akart dolgozni, így van ügyelő, fodrász, sminkes, kellékes és jelmezes is a színfalak mögött.

A szereplők közül Nagy Csaba és Nagy J. Noémi avatott be a próbafolyamat rejtelmeibe. „Elérkeztünk arra a lépcsőfokra, ahol már nemcsak mondani kell a szöveget, hanem érzelmeket is kell belevigyünk, meg kell keressük azokat magunkban, szerintem ez a legnehezebb most. Valamint arra is kell figyeljek, hogy még sok más emberrel együtt dolgozok, nem csak színjátszókkal, hanem zenészekkel is, és persze a stábbal is a háttérben. Sokkal nagyobb, mint egy színházi előadás, az énekekkel egy emberhez kell forduljak, a színpadi problémákkal megint máshoz, ehhez fel kell nőni. Most van az a része, ami izgalmas, de fárasztó is” – fejtette ki érzelmeit Noémi.

Csaba számára a legnagyobb öröm a munkában, hogy a csoport legalább felét személyesen ismeri, a legtöbb ember pedig összeszokott egymással, mivel sokan ugyanazokban a körökben mozognak, esetleg korábban is dolgoztak közös projektekben, legyen az zenekari vagy színházi. „Most mindenki egy helyre összegyűlt, mindenki összebarátkozott egymással, így mielőtt még az iskolát elvégzem, még elég sok időt tudok tölteni velük.”

A musical bemutatóját 2022. február 25-én tartják meg Gyergyószentmiklóson, ezt követően pedig fellépnek a diákok több környező településen is.

(A szerző a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem másodéves, újságíró szakos hallgatója.)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?