banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Nagy Imre festmény a hónap tárgya a Csíki Székely Múzeumban

Zsögödi Nagy Imre Krumpliszedők című festményét választották októberben a hónap tárgyának a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban.
 
Az őszi betakarítást végző gazdálkodók és az október 18-i magyar festészet napja előtt egyaránt tiszteleg a Csíki Székely Múzeum októberben: a hónap tárgyának zsögödi Nagy Imre festményét, az 1968-ban készült Krumpliszedőket választották.
 
„Az októberi hónap tárgyát a lassan őszi színekbe öltöző természet, illetve az évszakhoz köthető mezei munka, a pityókaszedés ihlette. A Csíki Székely Múzeum képzőművészeti gyűjteményének jelentős részét zsögödi Nagy Imre hagyatéka képezi, éppen ezért az intézmény feladatának tekinti, hogy a nagy művész emlékét őrizve, időről-időre elérhetővé tegye alkotásait a nagyközönség számára” – írták az intézmény honlapján a hónap tárgyáról.
 
 

„Nagy Imre Krumpliszedők című kései alkotása monumentális darab, sokszereplős olajkompozíció, ahol mintha a témához köthető tevékenységek, mozdulatok, cselekvésfajták lajstromát látnánk. Nagy Imre utolsó alkotói korszakának jelentős, ugyanakkor jellegzetes darabja. (...)

A Csíki Székely Múzeum gyűjteményében található többezer vázlat tanúskodik arról, hogy a zsögödi mester egész életében a kiválasztott festményen is felsorakoztatott emberi alakokat, jellegzetes formákat, a mezei munkához köthető mozdulatokat formálta képpé, illetve arról, hogy a Krumpliszedőkön is szép számban megjelenő állatok vagy a falu, a táj témája alapvető fontosságú művészetében. Alakjai úgy lakják be művészetét, úgy bukkannak fel a különböző képeken, hogy a jellegzetes „beállításokkal”, festészetében sokszor felbukkanó figuráival az ismerősség érzését keltheti.

Az egyszerű, hétköznapi témaválasztás, a falusi élethez hozzátartozó tevékenységeket már-már tárgyilagosan láttató alkotás minden természetessége ellenére egy hosszas vázlatozást követő konstrukció, kezdve a kép bal oldalán látható, Nagy Imre önarcképeit idéző festő figurájától, a vaskos parasztasszonyok korábbi nagy festményekről (pl. Almaszedők, Répaszedők, Az én falum, stb.) ismerős alakjain át, a mindenhol felbukkanó állatokig, a táj domborulatait benépesítő figuráktól a képről már-már kiszoruló horizontig. Az idős Nagy Imre festői világa tárul elénk egyetlen képbe sűrítve” – olvashatjuk az alkotásról, amely november 5-ig megtekinthető a múzeum jegypénztárában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?